Ухапшен кум Мила Ђукановића

ГС
Ухапшен кум Мила Ђукановића

Подгорица - Бизнисмен Драган Брковић, његови синови Борис и Бојан, као и извршни директор компаније “Вектра” Милић Поповић данас су ухапшени.

Према до сада прикупљеним доказима Брковић, који је кум предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, његови синови Борис и Бојан, као и Поповић сумњиче се да су преко фирми чији су власници приликом приватизације и реорганизације почиили бројне малверзације и на тај начин оштетили ХТП Бока за више милиона еура, преносе медији.

Брковићи и Поповић у законском року биће спроведени надлежном Специјалном државном тужоицу.

Ко је Драган Брковић?

Према подацима “црне листе” пореских дужника коју је објавила Пореска управа, “Вектра Јакић” и “Вектра Монтенегро” у власништву Брковића, држави дугују 13,8 милиона евра, а уговор о репрограму је раскинут још 12. јула 2018. године.

Брковић је кум актуелног предсједника Црне Горе Мила Ђукановића и познат је као краља стечаја.

Каријеру “бизнисмена” почео је као продавац ауто делова. Онда су дошле деведесете и санкције током којих је “открио” алуминијум. 

Логика бизниса била је проста, и подржана са врха: плаћао је КАП-у обезвријеђеним динарима из примарне емисије, а алуминијум продавао за доларе, по тржишној цени.

Посао је представљан као херојски, јер се тако, кршећи санкције, наводно, спашавао КАП. Спашавали су се, ипак, кумови.

Брковић је у ери приватизације стекао империју – узео је стотине милиона евра кредита, заузео стотине хиљада квадрата земље од планина до мора, десетине хиљада квадрата стамбеног и пословног простора. 

Постао је власник много чега: од Вектре Монтенерго до Вектре Јакић, а приватизовао је неколико фирми – од ХТП Боке, преко Румијатранса и Морачатранса до Корпорације Јакић, преноси Б92.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана