Удружење новинара Црне Горе: Казнити убице Душка Јовановића

Срна
Foto: УНЦГ

ПОДГОРИЦА- Удружење новинара Црне Горе затражило је на Свјетски дан слободе медија да држава позове на одговорност оне који воде истрагу о убиству Душка Јовановића и да након пуних 18 година буду кажњени починиоци тог злочина и њихови налогодавци.

"Када ћемо сазнати од владине Комисије за истраге убистава и напада на новинаре ко је убио Душка Јовановића, ко је покушао да убије Оливеру Лакић и Туфика Софтића, када ће бити кажњени медијски гуруи који држе придике о новинарству и који вријеђају новинаре, као и хулигани који насрћу на новинаре током важних политичких догађаја на којима не презају ни од вербалних и физичких напада на посленике јавне ријечи?", упитали су из Удружења.

У Удружењу оцјењују да је стање слободе медија у Црној Гори посљедњих мјесеци на нивоу најтежих година, а највише "због запуштености медијског простора који није једини такав у Црној Гори".

Из Удружења је саопштено да све личи на вријеме када су бројни новинари били изложени физичким и вербалним нападима, пријетњама, увредама и понижавањима, најчешће због онога шта раде и за кога раде и остали незаштићени, а надлежни државни органи нису могли да им гарантују безбједност и право на слободан рад.

"Мржња према појединим новинарима који су и национално таргетирани од нападача преселила се на друштвене мреже, које су често биле полигон за изношење низа увреда на рачун посленика јавне ријечи, а онлајн шовинизам, мизогинија и насиље постали су посебан проблем са којим се новинари сусрећу приликом извршавања радних задатака", наводи се у саопштењу.

Из Удружења подсјећају да је у прошлој години за само два мјесеца забиљежено чак шест случајева вербалних и физичких напада или пријетњи, увреда и омаловажавања новинара и медијских радника. У половини случајева то се десило док су били на радном задатку.

У Удружењу новинара наводе да жале што је медијска сцена у Црној Гори "потпуно разорена".

"Са једне стране од политичара и актуелне извршне власти, а са друге стране од власника медија који живе на тим и таквим подјелама, за које су добро спонзорисани од Министарства за медије Црне Горе и амбасада Квинте", пише у саопштењу.

Из Удружења апелују да новинарска удружења и новинари овог 3. маја - на Свјетски дан слободе медија, упркос свим разликама, буду макар минимално уједињени и солидарни у борби за побољшање економског положаја и рјешавање случајева напада на новинаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана