Удружења против референдума о ћирилици

Танјуг
Удружења против референдума о ћирилици

Загреб - Удружења окупљена у иницијативу ""Сви ми - За Хрватску свих нас"" апеловала су на Сабор и Уставни суд да спријече одржавање референдума о ћирилици.

Бранитељска удружења у Хрватској организовала су крајем прошле године, послије увођења ћирилице у Вуковару, прикупљање потписа за одржавање народног референдума о промјени Закона о правима националих мањина, којом би цензус за стицање права на мањински језик и писмо био 50, а не досадашњих 30 одсто мањинског становништва на одређеној територији.

Писмима Сабору и Уставном суду, удружења "Сви ми - За Хрватску свих нас" траже оцјену уставности референдумског питања, а ако то Сабор не учини, онда од Уставног суда траже да искористи своју законску могућност самосталног надзора над уставношћу тог референдума.

Упозоравају, пренио је хрватски портал index.hr, да захтjев за одржавање референдума о ћирилици представља штетну акцију једне групе грађана која ће се на крају преточити у одговорност цијеле државе, међународне прозивке, санкције и урушавање репутације хрватске демократије.

Истичу да ће, ако референдум прође, у односу на 27 локалних заједница у којима се користи укупно пет мањинских језика, законску заштиту изгубити чак десет локалних јединица, а уставна заштита двојезичности опстала би једино у општинама у којима је већина становништва српске националности.

Надмудривања између страначких опција, посебно између кључних институција власти су недопустива кад се ради о националној равноправности једне од изворишних основа хрватске државности и темељној уставној вриједности, упозоравају из иницијативе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана