Удар на демократију: Пленковић тражио диктаторска овлашћења

ГС
Удар на демократију: Пленковић тражио диктаторска овлашћења

Премијер Андреј Пленковић предложио је на састанку владе са шефовима посланичких клубова у парламенту, а поводом епидемије корона вируса, да влада од Сабора добије овлашћења да доноси уредбе са законском снагом, пише загребачки портал Индеx.

 

 

Да је Пленковићева идеја прошла, влада и премијер би добили готово диктаторска овлашћења, наводи Индеx.

То би, кажу, у пракси значило да је парламент развластио сам себе и предсједника Зорана Милановића, а да би влада и премијер Пленковић добили диктаторска или монархистичке овлашћења у тренутној ситуацији епидемије, чији је крај и даље отворен.

Према постојећим законима, влада уредбама може уређивати текуће привредне политике, осим измјена буџета и доношења одлука о порезима, за шта је потребна одлука сабора, док у ванредним и ратним околностима и ако се сабор не може састати, а државна тијела не могу обављати уставне дужности, предсједник Хрватске има могућност доношења уредби са законском снагом.

Пленковићев приједлог је, пише Индеx, заправо врло опасан покушај удара на демократски поредак у Хрватској и подјелу овлашћења између извршне и законодавне власти, и то с циљем да се сва моћ власти концентришсе у влади и де фацто у рукама актуалног премијера, што је потпуно неприхватљиво упркос епидемији.

У међувремену је из владе је, кажу, у медије "у оффу" пуштена интерпретација како је то била само једна од више опција које су разматране на састанку премијера и саборских заступника И да Пленковић заправо није мислио озбиљно.

Индеx, међутим, констатује да је тешко повјеровати у ту верзију догађаја, јер, кажу, да је заиста тако зашто је онда влада заступницима уопште предлагала ту опцију

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана