Ученици у Хрватској ће због епидемије наставу пратити на телевизији

Srna
Ученици у Хрватској ће због епидемије наставу пратити на телевизији

ЗАГРЕБ - Влада Хрватске донијела је данас одлуку о учешћу Хрватске радио-телевизије (ХРТ) у спровођењу наставног програма и извођењу наставе на даљину у условима проглашене епидемије вируса корона.

ХРТ је задужен да обезбиједи услове за извођење наставног програма и курикулума на даљину, а за ученике ће посебан програм бити емитован на трећем програму.

Министарство науке и образовања задужено је да обезбиједи наставно особље које ће одржавати наставу по разредима, почевши од првог разреда у најранијем термину, према четвртом разреду у каснијем термину, преносе хрватски медији.

Овим видом наставе биће обухваћена Истарска жупанија у којој је од сутра, као мјера опреза, на снази прекид наставе у школама и факултетима.

Настава ће пратити курикулуме, односно програме наставних предмета у нижим разредима основне школе, а користиће се отворени образовни материјали, материјали образовног и школског програма ХРТ-а, као и материјали израђени посебно за ту прилику.

Ученици виших разреда основних и средњих школа наставу ће пратити путем интернета, а за ученике нижих разреда основних школа овај приступ није прикладан због њихове доби и безбједности.

"Данас и сутра тестирамо оно што би од понедјељка требало почети уживо за ученике нижих разреда у Истарској жупанији, док за ученике виших разреда и ученике средњих школа у интернет окружењу већ и данас се могу наћи одговарајући материјали", рекла је државни секретар у Министарству науке и образовања Бранка Рамљак.

Она је апеловала да родитељи обезбиједе да неко буде уз дјецу док се одвија нови вид наставе јер је веома битно да дјеца добију све што је замишљено, а у цјелокупни процес биће укључени и њихови учитељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана