Убица шведског краља коцке се крије у Новом Саду?

Новости
Убица шведског краља коцке се крије у Новом Саду?

Београд - Шведска полиција тражи од Србије да пронађе и ухапси Владу Никчевића (38), осумњиченог за убиство "краља коцке" Ратка Ђокића у Стокхолму, пишу "Новости".

Према наводима полиције ове земље, он се крије код брата у Новом Саду.

Послије 12 година, како сматрају Швеђани, на овај злочин биће стављена тачка. У ћелији је наручилац и помагач. Недостају још Никчевић и Славко Милошевић (37)

Првог је скандинавска полиција лоцирала у Новом Саду. Јуна ове године у Стокхолму је организована велика акција, са хеликоптерима и псима трагачима, а тамошњи медији су објелоданили да је било ријечи о хапшењу једног од двојице бјегунаца, али да је он опет успио да умакне. Нагађало се да је ријеч о Милошевићу.

Никчевић и Милошевић су данас међу 10 најтраженијих криминалаца у Шведској, чија је полиција недавно интензивирала потрагу за њима, али и контакте са колегама широм свијета.

У склопу тога је послат и захтјев Србији са молбом да се провјере оперативни подаци да се један од њих двојице крије у Новом Саду и да се он ухапси, пишу "Новости".

Комплетну "причу" око мреже злочинаца, која је учествовала у убиству скандинавског "краља коцке", отворио је Ненад Мишовић, звани Дебели, родом из Аранђеловца.

Он је у шведском затвору, као један од учесника ликвидације. Крајем децембра 2007, у интервјуу за једну стокхолмску телевизију, Мишовић је објелоданио имена Радета Котура као наручиоца убиства, а Никчевића и Славка Милошевића, као починиоце. Обојица су, како је тврдио, због убиства Ђокића допутовала из Црне Горе.

"Котур ми је рекао да има посао за мене - да убијем Ратка Ђокића, јер му је сметао у његовом пословању с аутоматима", испричао је тада Мишовић.

"Одговорио сам да могу да га штитим, али да не убијам људе. Знао сам све о припреми те ликвидације. Знао сам да је Котур нашао друге људе које је ангажовао да убију Ђокића, али лично нисам учествовао у убиству."

Неколико мјесеци прије Мишовићевог изласка у јавност, Котуру су стављене лисице у Лондону, у великој акцији полиција више европских земаља. Теретио се за наручивање најмање три ликвидације, као и припрему још десетак, али и прање пара, утају пореза...

Према тврдњама гетеборског суда, смрт по налогу Котура, поред осталих, избјегли су Саша Петровски, 16. септембра 2002. у предграђу Стокхолма, и Вук Шаровић, 31. маја 2004. године у Гетеборгу.

Шведско тужилаштво је објелоданило да постоји свједок који тврди да је Котур сачинио листу од десетак људи за одстрел и да поред имена једног шведског бизнисмена стоји бројка од 100.000 евра, колико је Котур, наводно, био спреман да плати за ликвидацију.

Ђокић, међутим, није имао среће. Неколико година послије истраге, шведска полиција је расписала потјернице за његовим убицама - Никчевићем и Милошевићем, обојица родом из Никшића и са личном картама из Бара. Они су били означени као директни извршиоци злочина.

Полицијски "инсајдер" Мишовић, чији је ДНК пронађен у колима из којих је пуцано на Ђокића, осуђен је на доживотну робију. Самом чину ликвидације претходила је јурњава колима по стокхолмским улицама, а жртва је на крају изрешетана испред тржног центра.

Котур је у Гетеборгу осуђен на 14 година затвора због наручивања убистава Саше Петровског, Вука Шаровића и Ратка Ђокића, незаконитог коцкања и утаје пореза у износу од 100 милиона евра. Шаровић и Петровски прежјивели су атентате.

Име Ратка Ђокића дуго се везивало за Жељка Ражнатовића Аркана, али и друге момке са овдашњих простора, који су се због "послова" отиснули у Шведску.

Он се помињао и у јеку "дуванске афере" која је потресла Балкан. Поред њега, са трговином цигаретама повезиван је и његов брат од тетке Баја Секулић, који је, такође, убијен.

Ратко Ђокић (55), родом из Подгорице, дуго се бавио разним пословима од којих су неки били на ивици закона. Важио је за богатог човјека. Крајем деведесетих одселио се у Шведску, а његово име доспјело је у жижу јавности током фамозне "дуванске афере", која је букнула у мају 2001. године, када је загребачки "Национал" објавио низ текстова о шверцу дувана на Балкану.

У изјавама "Националу" и подгоричком "Дану", Ђокић је свједочио о наводној умјешаности црногорског државног врха у бизнис са дуваном, и у више наврата је тврдио да му је због тих изјава живот угрожен.

Од тада није долазио у Црну Гору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана