У земљу поријекла враћа се 500 тона млијека

Агенције
У земљу поријекла враћа се 500 тона млијека

Подгорица - Млијеко контаминирано афлатоксионом које је увезено у Црну Гору биће враћено у земљу поријекла, а ријеч је о 500 тона, углавном, млијека из Србије, изјавио је помоћник директора црногорске Управе за инспекцијске послове Спасо Поповић, преносе агенције.

Поповић је подсјетио да је из Србије увезено 600 тона млијека, а очекује да ће бити враћено 400 до 500 тона пошто су, како наводи, анализе у центру за екотоксиколошка испитивања показале да је оно контаминирано.

- Сада треба да се среде папири, јер постоји процедура када се производи враћају из наше државе. У овом случају одрађан је царински поступак, а млијеко само треба да се врати испоручиоцима. Ми смо већ послали допис ветеринарској управи у Србији, са образложењем шта је све неопходно да би увозник вратио робу из Црне Горе - рекао је Поповић црногорским медијима.

Што се тиче домаћег млијека, Поповић каже да оно неће бити уништено, јер не постоје залихе које су неисправне.

- Чим се појавио проблем, код нас је стала производња, а оно што је увожено у Црну Гору било је исправно. Из дана у дан констатујемо да се поштују све процедуре које се тичу контроле домаће производње, али и увоза - рекао је Поповић и додао да се ситуација полако нормализује.

Он је навео да је на црногорску границу прије неколико дана стигла пошиљка млијека за коју је утврђено да је само половина исправна.

- Оно што је ушло у државу било је исправно, а остатак је враћен - рекао је Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана