У затвору у Осијеку крунски свједок против Јулије Тимошенко

Aгенције
У затвору у Осијеку крунски свједок против Јулије Тимошенко

Загреб - У осијечком затвору већ пола године налази се украјински тајкун Андрија Едуардович Задрожни, којег украјинска тајна служба тражи као потенцијалног крунског свједока у још једном процесу против бившег премијера Јулије Тимошенко.

 Задрожни је ухапшен у Хрватској у јулу прошле године на основу међународне потјернице, коју је расписао украјински биро Интерпола и од тада је притворен у затвору у Осијеку - пише загребачки “Јутарњи лист”.

Украјинска безбједносна служба оптужила је Задрожног за превару државне Родовид банке и невраћање вишемилионског кредита, а његови адвокати тврде да је кривични поступак мотивисан присвајањем његове вриједне имовине и политичким разлозима.

“Овај кривични поступак само је један од инструмената притисака на њега како би одустао од свога пословања у Украјини и дао потребне информације о умијешаности бившег замјеника Тимошенкове у вези са преваром у Родовид банци”, наводи Олександр Олексијович Тишченко, кијевски адвокат Задрожног.

Када би свједочио пред украјинским правосуђем према инструкцијама безбједносне службе, каже адвокат, Тужилаштво би могло оптужити и Тимошенкову за учешће у крађи новчаних средстава из Родовид банке.

“Због тога имамо пуно право вјеровати да би након изручења тражили жнеопходнеж доказе против Тимошенкове и њеног замјеника, што само по себи представља стварну пријетњу за његов живот”, наводи адвокат Задрожног.

Украјинско тужилаштво у септембру је послало хрватском Министарству правосуђа захтјев за изручење Задрожног. Жупанијски суд у Вуковару одлучио је да Задрожни буде изручен Украјини, али се он на ту одлуку жалио Врховном суду.

Тимошенкова је 2011. године осуђена на седам година затвора због малверзација при склапању уговора о трговини природним гасом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана