У Загребу скинуте табле са натписом Трг маршала Тита

АА
У Загребу скинуте табле са натписом Трг маршала Тита

Загреб - Након одлуке Градске скупштине Загреба, данас су скинуте плоче с натписом „Трг маршала Тита" и постављене нове на којима пише „Трг Републике Хрватске".

Замјена плоча од стране комуналних радника на тргу око зграде Хрватског народног казалишта (ХНК) прошла је без икаквих инцидената или протеста.

Градска скупштина 1. септембра одлучила је већином гласова да се трг на којем се налазе ХНК,

Музичка академија и зграда Универзитета у Загребу те Правни факултет преименује у Трг Републике Хрватске.

Замијењено је укупно седам плоча које су означавале овај трг.

Старе плоче са Титовим именом ће, према најави одборника у Градској скупштини и иницијатора овог преименовања Златка Хасанбеговића, мјесто пронаћи у Музеју града Загреба или у Хрватском повијесном музеју

Градоначелник Загреба Милан Бандић је у кампањи за локалне изборе најављивао како ће ова одлука бити на грађанима који ће о томе одлучити референдумом, но због коалиције са листом чији су носиоци Златко Хасанбеговић и Бруна Есих, име трга промијењено је на приједлог Одбора за именовање насеља, улица и тргова већином руку у Градској скупштини.

Трг маршала Тита добио је име 1946. године, а свега годину дана прије тога, од 1945. до 1946. носио је име Казалишни трг, који је од 1927. до 1941. носио име Трг краља Александра I.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана