У Загребу представљен филм о хероини другог свјетског рата

Срна
У Загребу представљен филм о хероини другог свјетског рата

Загреб - Филм Дане Будисављевић “Дневник Диане Будисављевић”, који доноси истиниту причу о храбром подвигу Аустријанке која је у Другом свјетском рату из усташких логора спасила сигурне смрти више од 10.000 углавном српске дјеце, представљен је у загребачком Музеју прекинутих веза.

Дугометражни филм, рађен у копродукцији Хрватске, Словеније и Србије, премијерно ће бити приказан на Пулском фестивалу 18. јула, а потом у Мотовуну и у оквиру Сплитског љета.

Редитељ филма Дана Будисављевић истакла је да је за причу о Дианиној великој акцији сазнала из њеног дневника који јој је прије десетак година дала тадашња управница Спомен-подручја Јасеновац Наташа Јовичић, преноси РТС.

“Диана Будисављевић била је другачија хероина. Није бацала бомбе, није носила пиштољ, нити била илегалка, већ госпођа из високе класе која је сасвим другим средствима кренула у рискантну акцију. Упорношћу, непристајањем на жнеж, заправо је била родоначелница онога што данас зовемо грађански активизам”, рекла је Будисављевићева.

Она истиче да је ово био најзахтјевнији ауторски процес у којем је учествовала, додајући да је морала да савлада нова знања и вјештине како би могла да се носи са тако великим пројектом.

“Зато је све трајало скоро 10 година, али резултат је коначно ту. Када улазите у толико осјетљиву тему, морате се увјерити да се све тако догодило и морате пронаћи филмски језик који може пренијети тако велику причу”, објаснила је Будисављевићева.

Према њеним ријечима, Диани су 1945. године одузели картотеку коју је брижљиво стварала како би дјеца након рата могла пронаћи родитеље и забранили су јој даљи рад, након чега она одлази у потпуну анонимност.

“Након свег тог напора, ризика и жртве, то што су јој све одузели толико ју је бољело да више никада није говорила о ономе што се догађало, а дневник је пронашла њена унука Силвија Сабо тек након Дианине смрти 1978. године”, испричала је редитељка.

Алма Прица, која глуми Диану Будисављевић, каже да је ова хероина била доказ одбране људскости, неко ко је у таквим околностима покренуо акцију, ишао против свега што омета и онемогућава, и само је имала пред очима судбину те дјеце.

“Јако ме дирнуо филм, посебно присуство те дјеце, данас људи трећег доба који без велике драматике причају о својим сјећањима. Видјела сам колико је то страшна траума које се не сјећају, али је уписана у њихова тијела. Можемо бити поносни и срећни да је таква жена постојала у нашем граду”, нагласила је Прица.

У филму глуме позната имена из региона, међу којима су Ермин Браво, Крешимир Микић, Мирјана Карановић, Тихомир Станић и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана