У Загребу поново нападнута два радника: Чуло се и "губи се црњо“

Танјуг
У Загребу поново нападнута два радника: Чуло се и "губи се црњо“

ЗАГРЕБ - У Загребу и широм Хрватске последњих седмица су учестали написи о нападима на стране раднике, и док полиција још утврђује чињенице таквог једног инцидента на Јаруну, двојица 18-годишњака и један малољетник су прошле ноћи напали два радника из Индије у центру главног града.

Загребачка полиција саопштила је данас да се инцидент догодио око поноћи у Ткалчићевој улици, на тераси једног угоститељског објекта, када су двојица 18-годишњака и један малолетник под дејством алкохола физички напали двојицу страних држављана старости 27 и 52 године.

Наводи се да су сва тројица нападача ухапшена.

Човјек који је заједно са супругом сведочио овом нападу и снимио га, испричао је за хрватски портал Индеx да је стао на страну Индијаца.

Дали су, казао је, изјаву полицији и још увек су потресени овим догађајем.

"Сједим у друштву с још три френда и супруге у Малом меди. Видим да са сјеверне стране Ткалче се спушта пет клинаца до маx 25 година старости. С јужне стране долазе два Индијца који нормално ходају и причају. Спустим главу да попијем пиво. За секунду чујем: 'Губи се црњо'.

'Губи се у Непал'", испричао је. Додао је да је један од двојице Индијаца покушао да позове полицију, али му је један од младића избио мобилни телефон из руке.

"Ја сам се умијешао да не дође до ескалације. Морам напоменути да је полиција стигла брзо. Ухватили су их у Прашкој улици, негде пет минута након догађаја", испричао је човек.

Овим поводом огласио се министар унутрашњих послова и потпредседник Владе Давор Божиновић објавом на друштвеним мрежама да га је, како је навео, ова вест погодила.

"Погодила ме вијест о инциденту који се догодио у Ткалчићевој улици, гјде су тројица наших суграђана, међу којима и један малољетник, напали двојицу држављана Индије.

Овај чин насиља потпуно је неприхватљив и у супротности с вриједностима које као друштво морамо неговати", написао је Божиновић.

Било да се ради о страним држављанима као туристима у, како је навео Божиновић, нашој сигурној Хрватској, било да се ради о страним радницима који својим радом и трудом доприносе развоју наше привреде и који долазе поштеним радом да би прехранили себе и своје породице, Божиновић је навео да су "страни радници постали вредни чланови хрватске заједнице без чијег би доприноса, па тако и бројних туриста, наш животни стандард био значајно нижи".

"Њихова присутност и рад омогућавају нам одржавање квалитета живота и нивоа услуга које уживамо данас. Хрватска се с правом поноси тиме што је међу најсигурнијим земљама на свету, али овакви инциденти подсјећају нас да тај статус не смемо узимати здраво за готово.

Навео је и да то што су нападнути Индијци одбили лекарску помоћ не умањује тежину овог злочина.

"Полиција је брзо реаговала, а починитељи су приведени. Слиједи криминалистичко истраживање које ће разјаснити све околности овог догађаја.

Разумијем да живимо у времену у којем су промене интензивне и да свака заједница треба своје вријеме за прилагођвање, али и овим путем желим јасно да поручим: никакво насиље неће бити толерисано", поручио је Божиновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана