У Загребу отворен инфо центар и представљена макета Центра за збрињавање

Срна
Foto: Срна

ЗАГРЕБ- У Техничком музеју "Никола Тесла" у Загребу отворен је Инфо центар о радиоактивном отпаду, а дио поставке је и 3Д макета Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању, потврђено је Срни из хрватског Фонда за финансирање збрињавања радиоактивног отпада из Нуклеарне електране "Кршко".

"Посјетиоци ће сада имати прилику путем виртуелне стварности обићи постројења за примање, класификацију, прераду, обраду и складиштење радиоактивног отпада", наводе из Фонда.

Дио поставке укључује и 3Д макету Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању с приказом складишног простора и увећаним приказом бетонског спремника с бачвама радиоактивног отпрада.

Како су објаснили, посјетиоци у виртуелној стварности могу пратити бачве с радиоактивним отпадом на путу од настајања, односно примања до тренутка складиштења, те се притом провести на камиону с бачвама и виличару који их смјешта у складиште.

Раније је најављено да ће Инфо центар о збрињавању радиоактивног отпада бити отворен у Двору гдје су у току радови на санацији простора.

У међувремену је објављен и конкурс за радно мјесто референт у пословима односа с јавношћу у информативном центру о збрињавању радиоактивног отпада у Двору.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко као и постојећи институционални отпад складишти у бившој касарни Черкезеовац у општини Двор, на самој граници са БиХ. Изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада планирана је на Трговској гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана