У Загребу одржана свечаност поводом Дана државности Србије

Танјуг
У Загребу одржана свечаност поводом Дана државности Србије

ЗАГРЕБ - У организацији српске националне заједнице у Хрватској, синоћ је у Загребу одржана свечаност поводом обиљежавања Дана државности Републике Србије којој је присуствовао изасланик предсједника Србије Веран Матић.

-Овај свечани скуп би требало да нотира унапређење односа Београда и Загреба и међусобних повезница српске заједнице у Хрватској и матичне земље Србије -  рекао је Матић.

„Наше свеукупне односе“, како је истакао „не бисмо смели да тумачимо само на основу догађаја током претходних дана“.

-Пре пет година је на истом месту горела лутка нашег данашњег домаћина, ове недеље лутка са ликом председника Србије. Тим поводом је упућена протестна нота хрватској амбасади у Србији. Своју величину показаћемо осуђујући овакве појаве у нашим државама, нашим заједницама, и то на начин да учинимо све да се спрече сви облици реваншизма -  рекао је Матић.

Упркос свему томе, како је додао, у Загребу је као изасланик предсједника Републике Србије за питања несталих.

-Вечерас сам са вама зато што мислимо да нико не треба да паљењем лутака спаљује мостове које смо тешком муком изградили - рекао је он.

Први су се, како је додао, огласили управо Срби у Хрватској и Хрвати у Србији, они који ће бити први таргетирани захваљујући овом оргијању, усмјереном према Србима у цјелини, али и према Хрватима, који се могу осјетити као мете реваншизма.

- Нису нам потребне тензије које не доприносе јачању добросуседских односа, миру и стабилности у региону. Не требају нам ватре које својом високом температуром прете да поново заледе односе Србије и Хрватске, које смо тешком муком заједно одледили. Зато овај свечани скуп у Загребу има посебан значај - рекао је Матић.

Домаћин скупа, предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац је казао да Срби у Хрватској као новонастала мањина, попут свих новонасталих мањина на простору бивше Југославије, имају потребу за бољом и слободнијом сарадњом с матичном земљом Србијом.

- Од те сарадње увелико зависи одрживост Срба као народне заједнице било у сфери вјере и информисања, било у сфери слободног осјећаја припадности и сазнања о томе што чини или сачињава ту припадност. Зато са радошћу дочекујемо сваку добру вијест или добру поруку у односима између Хрватске и Србије, а са појачаним страховима примамо сваку лошу вијест или лош чин попут оних којих је било и у протеклих неколико дана. Зато смо вечерас захвални и Србији и Хрватској што су нам и с овим догађајем створили простор за више осјећаја слободе и за више самосвијести, за ничије зло а за свачије добро -  рекао је Пуповац.

Међу званицама на свечаности био је и министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман који је у своје и у име предсједника владе Хрватске честитао Сретење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана