У Загребу одржан антиратни протест уочи годишњице “Олује”

Anadolija
У Загребу одржан антиратни протест уочи годишњице “Олује”

ЗАГРЕБ - Десетак актвиста цивилних удружења развило је на главном загребачком тргу транспаренте “Злочини у ‘Олуји’ су одговорност свих нас”, "Не у наше име” и “Национализам убија” како би, уочи сутрашње прославе годишњице акције "Олуја", упозорили на цивилне жртве ове акције и на некажњавање починилаца.

На Тргу бана Јелачића активисти удружења Центар за жене жртве рата – РОСА, Центар за грађанску храброст, Женска мрежа Хрватске и Удружење за друштвена истраживања и комуникације – УДИК из Сарајева одржали су полусатну антиратну акцију у знак сјећања на хрватске држављане убијене и протјеране тијеком и након војно-полицијске операције (ВРО) “Олуја”.

Скуп је, као и претходних година, осигуравала полиција, због дијела грађана који су вербално протестовали .

Испред споменика бану Јелачићу развили су транспаренте: “Злочини у ‘Олуји’ су одговорност свих нас”, "Не у наше име” и латинично-ћирилични натпис “Национализам убија”.

“Још једном поручујемо да имамо одговорност указати на системску политику релативизације, негирања и умањења ратних злочина који су почињени над становницима Хрватске српске националности.

Изражавамо суосјећање према свим жртвама рата и злочина почињених у наше име”, истакла је Нела Памуковић из Центра за жене жртве рата – РОСА. "Над грађанима Републике Хрватске српске националности за вријеме и након операције 'Олуја', припадници Хрватске војске, полиције и цивили починили су велики број ратних злочина, а највећи број тих злочина никада није процесуиран", упозорила је Памуковић испред четири удружења.

“Убијено је више од 600 цивила. Спаљено је више од 22.000 кућа. Из Хрватске је тада избјегло око 200.000 њених грађана.

Њихов је повратак годинама био системски отежаван и онемогућаван”, додала је. Активисти упозоравају како су злочини у “Олуји“ одговорност хрватске државе те како неодговорно понашање представника власти води у још дубље друштвене подјеле због непостојања искрености и поштовања према свим жртвама.

“Суочавање друштва с ‘Олујом’ треба бити утемељено на утврђивању чињеница о почињеним ратним злочинима и политици етничког чишћења. Суочавање је гаранција да се повијест неће понављати”, навела је Памуковић. Активисти захтијевају процесуирање одговорних за ратне злочине и информисање јавности о процесуирању свих злочина почињених за вријеме и након “Олујр”.

Памуковић је упозорила како је на обиљежавању годишњице “Олује” премијер Хрватске Андреј Пленковић 2020. године обећао доношење закона о цивилним жртвама рата, те отклањању потешкоћа с циљем како би се грађани српске националности осјећали равноправнима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана