У Загребу обиљежена 78. годишњица смрти Николе Тесле

Танјуг
У Загребу обиљежена 78. годишњица смрти Николе Тесле

ЗАГРЕБ - Никола Тесла је човјек који нас обједињује, поручио је предсједник СНВ Милорад Пуповац поводом 78. годишњице смрти једног од највећих свјетских научника.

Пуповац је, заједно са загребачким градоначелником Миланом Бандићем и представницима Института “Руђер Бошковић” и Удружења „Никола Тесла”, положио цвијеће код споменика Тесли у средишту Загреба.

Рекао је да се баш поклопило да се на данашњи дан, када се слави Божић по јулијанском календару и долазак Свијетлости небеске на земљу, одаје почаст Тесли, генију који је помогао човјечанству да има свијетлост електричне енергије, пише агенција Хина.

“Тесла је човјек који нас обједињује. Уз све наше подјеле, какве су биле, Никола Тесла је увијек био изнад њих,” истакао је и додао како Тесла обједињује - и својим научним генијем и својим политичким умом.

“Ми у Хрватској - и Хрвати и Срби - имамо разлога да га славимо зато што је симбол који нас приближава и који нас подучава како и на који начин треба да се међусобно односимо,” нагласио је предсједник СНВ, “посебно зато што смо на вјетрометини и зато што постоје дани као што су ови које пролазимо на Банији, у Загребу и заједно са цијелим свијетом, кад је посреди пандемија ковида”.

Предсједница Удружења „Никола Тесла - Геније за будућност” Драгица Михајловић подсјетила је да је Никола Тесла на данашњи дан преминуо у хотелу Њујоркер у Њујорку у соби 3327 на 33. спрату.

“Отишао је велики геније, али његова дијела су остала међу нама,” истакла је она.

Изразила је задовољство што чланови удружења и поштоваоци Николе Тесле цијене и желе да упознају његова дијела и хуманост. Она је скренула пажњу на Теслино безувсловно давање за опште добро.

“Нека нам Никола Тесла буде узор. Дјелујмо срцем и љубави с Николом Теслом и помозимо свима потребним у овој ситуацији без различитости, без дијељења. Будимо толерантни и хумани као Никола Тесла,” поручила је Михајловић.

Представник Института „Руђер Бошковић” научник Карољ Скала рекао је да им је увијек драго да дођу до споменика Николи Тесли који је направио вајар Иван Мештровић и присјете се великог научника.

Никола Тесла био је, прије свега, космополита, поносан на свој српски род и хрватску домовину у којој је рођен, његова дјела неће никада умрети, он ће живети вјечно, рекао је градоначелник Загреба Милан Бандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана