У Загребу идентификовано 20 српских жртава

Срна
У Загребу идентификовано 20 српских жртава

Београд - У Заводу за судску медицину у Загребу обављена је идентификација посмртних остатака 20 Срба, страдалих током оружаних сукоба у периоду од 1991. до 1995. године на територији Хрватске, саопштила је Комисија Владе Србије за нестала лица.

Идентификација је обављена у присуству чланова породица жртава.


Посмртни остаци ексхумирани су у Горњем Селишту /13 посмртних остатака/, по два посмртна остатка су ексхумирана у Дарувару и Машићкој Шаговини, а по један у Кореници, Бенковцу, Зрмањи.

Посмртни остаци су идентификовани методом ДНК-а анализе и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

Из регистрованих, масовних и појединачних гробница на територији Хрватске, у периоду 2001. до 2016. године, ексхумирани су посмртни остаци 1.313 Срба, а посмртни остаци 898 идентификованих жртвава је предато породицама ради сахране.

"Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима током 1991. и 1995. године, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих", наводи се у саопштењу Комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана