У Врашави протест против независног Косова

Aгенције
У Врашави протест против независног Косова

Варшава - У Варшави је одржан протест удружења “Пољаци за српско Косово” поводом пет година од једнострано проглашене независности Косова, а сличан скуп за данас је најављен у Прагу.

 Са заставама Србије и Пољске и пригодним транспарентима центром Варшаве прошло је око 1.000 Пољака, протестујући због независности Косова и у знак подршке Србима на Косову.

“Као Пољаци шаљемо Србима кратку поруку: У праву сте, разумемо вас, подржавамо вас! Као Пољаци, савршено добро познајемо шта значи парчање земље и губитак историјских земаља”, поручила је иницијатива “Пољаци за српско Косово”, која је протест организовала у сарадњи са организацијама и удружењима радикалних пољских националиста.

У марш су се традиционално укључили и навијачи пријестоничких фудбалских клубова, са навијачима “Легије” на челу.

Носећи транспаренте подршке Србима на Косову и против независности, коју је пољска Влада признала убрзо по једностраном проглашењу, демонстранти су скандирали “Србија - Варшава - заједничка ствар”.

Портпарол полиције у Варшави Анџеј Броварек рекао је да је манифестација протекла мирно, без инцидената.

Иницијатива “Пољаци за српско Косово” од 2011. године, уочи или на годишњицу једнострано проглашене независности Косова, организују протестне маршеве, због, како кажу, отимања Косова Србији.

Сличан скуп под паролом “Косово је српско” за данас је на Вацлавском тргу у Варшави најавило чешко удружење “Пријатељи Срба на Косову”.

У позивници за протестни скуп у Прагу, објављеној на сајту чешког удружења и на “Фејсбуку”, наводи се да се “отимање јужне српске покрајине Косово и Метохија од Србије сматра грубим кршењем међународног права, Повеље УН и завршног Хелсиншког споразума”.

“Нико нема право да мијења границе држава силом и принудом. Проглашење жнезависностиж Косова и чињеницу да су га признале неке земље, укључујући и Чешку, сматрамо увођењем закона џунгле у међународне односе”, наводи се у позиву.

Организатори протеста у Прагу су нагласили да желе да живе у свијету у којем се међународни споразуми поштују.

“За нас, Косово је било, јесте и увијек ће бити српско. Чак и велике силе су дужне да се придржавају међународног права”, истичу организатори данашњег протеста у Прагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана