У српском селу Mајске Пољане код Глине ниједна кућа није условна за живот

Срна
У српском селу Mајске Пољане код Глине ниједна кућа није условна за живот

ГЛИНА - Замјеник градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић изјавила је да ниједна кућа у већинском српском селу Мајске Пољане код Глине, није условна за живот након разорног земљотреса и да су мјештани у двије минуте остали без ичега.

Она је рекла да данас у ово село стижу контејнери за смјештај и да се тренутно ради попис мјештана.

Митићева каже да ће ово село дуже времена бити без струје и да су потребни агрегати.

Она је навела да су мјештани Мајских Пољана и прије овог разорног потреса тешко живјели, а да сада немају више ништа.

- Имали су пуне фрижидере хране у кућама, а сада немају ништа...Узгајали су домаће животиње и од тога живјели, то је била њихова егзистенција - рекла је Митићева за портал "Индекс".

Она је истакла да је прије рата то било богато село, које је имало јавну расвјету, која им није поново уведена ни 30 година након рата.

- Ово село сада нема ништа, као да уђете у зону сумрака - рекла је Митићева.

Она је навела да у прихватном центру има око 50 мјештана, док су представници Црвеног крста пуно људи превезли у град.

- Људима се нудило да оду у хотеле, али они не желе напуштају своје мјесто - рекла је Митићева и апеловала на мјештане да се не враћају у куће.

У већинском српском селу Мајска Пољана код Глине, које је потпуно уништено у јучерашњем земљотресу, страдало је пет мјештана од којих двоје Срба.

На том подручју се и данас осјећа непрестано подрхтавање тла, па је становништво које дан проводи на отвореном или у возилима додатно узнемирено.

Мјештанин Драгиша Лончаревић рекао је за РТС да су промрзли и прокисли, те да су им у овом тренутку најпотребнија ћебад, топла одјећа и гријна тијела.

Он је навео да је срушена трафостаница, да су мреже уништене и да нема ни воде.

У селу Мајске Пољане живи око 350 мјештана.

Предсједник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је да се мјештани села Мајске Пољане плаше да напусте своје куће због пљачке и да им је потребна помоћ након разорног земљотреса, а прије свега контејнери за смјештај.

- Људи су везани уз своје куће, не напуштају их. Треба им помоћ. Прво што би им у овом селу требало су контејнери и добро је да је хрватска Влада донијела одлуку о њиховој набавци - рекао је Пуповац током данашње посјете овом селу.

Он је навео да људима требају цераде, најлони, пуњачи, лампе, кабанице, вреће за спавање, храна, козметика...

- Ми из СНВ-а смо то пописали и то се набавља. Зато смо дошли овдје, да људе спојимо са градом и управом, да то буде ефикасније - рекао је Пуповац.

Он каже да је и СНВ организовао помоћ, те да је први шлепер са грађевинским материјалом дошао из Ердута као приватна донација.

-Ту су четири палете цигли, четири до пет хиљада црјепова. То ће стизати сваки други дан - рекао је Пуповац.

Он је истакао да је ово сиромашна средина и им Влада Хрватске може својом брзом реакцијом помоћи да се боље организују.

- Синоћ смо били у контакту док је засједао ужи кабинет. Одлуку о набавци контејнера сматрали смо значајном. Људи не желе одлазити, боје се напустити, тешко им је то радити. Боје се пљачке. Најбоље им је набавити смјештај - рекао је Пуповац.

Он каже да је важно да се мјештани осјећају да нису сами и да им се помаже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана