У Сплиту осванули плакати поводом 200 дана од смрти новинара Матијанића

Танјуг
Foto: Далматински портал.хр

ЗАГРЕБ- Поводом 200 дана од смрти хрватског новинара Владимира Матијанића о којој Државно тужилаштво још води истрагу, Сплит је данас освануо облијепљен плакатима.

"200 дана без одговора. Ко је убио Владимира Матијанића?! Зна се?!", пише на плакатима, који су полијепљени на сплитској риви, код кипа Фрање Туђмана, на Цанкаревој пољани, Воћном тргу и пред  Жупанијским одбором ХДЗ-а, пише загребачки портал Индекс.

Матијанић, који је био новинар овог портала, умро је у поподневним сатима 5. августа прошле године након што је данима тражио помоћ сплитских љекара, а хитна служба је одбила да га хоспитализује.

Општинско државно тужилаштво у Сплиту и даље ради на кривичном предмету који се води против непознатих починитеља због постојања основа сумње на постојање кривичног дјела несавјесног лијечења.

Након што су три мјесеца чекали посебно вјештачење Медицинског факултета у Загребу о околностима смрти Владимира Матијанића, наручили су ново од истог факултета, а истрага је и даље у току. До сада нико није суспендован нити је против неког покренут дисциплински поступак.

Почетком фебруара је на загребачком Марковом тргу одржан протест под називом "Опростите што сметам, не могу дисати" у организацији Хрватског новинарског друштва (ХНД).

ХНД се залаже за независну истрагу околности смрти Владимира Матијанића, као и за оставку министра здравства Вилија Бероша. Министар је на протесту одговорио љутим саопштењем  у којем је учеснике протеста оптужио да "смрт колеге користе за политичке циљеве".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана