У сплитску Лору упловило 8 бродова NATO савеза

Агенције
У сплитску Лору упловило 8 бродова NATO савеза

Сплит - У сплитску луку Лору у петак је упловило осам бродова NATO групе SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2), који ће у склопу посјете Хрватској ратној морнарици и граду Сплиту ради јачања интероперабилности између снага NATO савеза и Хрватске ратне морнарице ту бити до уторка.

Тим поводом сплитски градоначелник Иво Балдасар у петак је на свечаном примању зажелио добродошлицу команданту групе бродова NATO савеза, контраадмиралу Бреду Вилијамсону, који је рекао како му је то прва посјета граду у којем је његова посада већ била.

"Сплит нам је почетак путовања. Ово је први пут након 2007. да је велика група бродова NATO савеза упловила у сплитску луку. Ту ћемо остати до уторка", рекао је Вилијамсон, који је градоначелнику Балдасару уручио грб брода у облику плакете.

SNMG-2 група бродова су мултинационалне интегрисане поморске снаге састављене од бродова из различитих земаља NATO савеза. То су канадска фрегата HMCS Fredericton, турски ТЦГ Turgytreis, италијански ITS Aliseo, шпански ESPS Canarias, шпански бродови за опскрбу ESPS Patino и француски FS Marine, њемачки танкер FGS Spessart те амерички командни брод групе крстарица USS Vicksburg.

Група је састављена због сталне приправности поморских снага NATO савеза за провођење различитих задатака у миру и у раздобљима кризе и сукоба, од судјеловања у међународним војним вјежбама до провођења хуманитарних пројеката, а проводи и рутинске дипломатске посјете различитим земљама.

У склопу посјете најављена је и заједничка вјежба SNMG-2 групе бродова са снагама Флотиле Хрватске ратне морнарице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана