У Словенију упућен други дио контингента Војске Србије

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - У Словенију је данас упућен други дио контингента Војске Србије који ће учествовати у хуманитарној операцији спречавања, отклањања, ублажавања и санирања посљедица катастрофалних поплава које су задесиле ту земљу, саопштено је из Министарства одбране Србије.

У овој групи су 34 припадника Војске Србије који ће бити ангажовани на снабдијевању водом и горивом, биолошкој дезинфекцији објеката и земљишта у угроженим подручјима, као и на извођењу инжињеријских радова на рашчишћавању комуникација.

Први дио контингента, с 22 припадника Војске Србије и хеликоптерима “Х-145” и “Ми-17” са опремом за медицинску евакуацију и ваздушни транспорт, допутовао је јуче у зону ангажовања и од јутрос је започео са реализацијом задатака на тешко приступачном планинском терену на сјеверу Словеније.

“Упућивање припадника Војске Србије у Словенију, који ће тамо остати док год то ситуација на терену буде налагала, показатељ је спремности Војске Србије за ангажовање на отклањању посљедица елементарних непогода у земљи и иностранству и опредијељености Србије за јачање добросусједских односа и сарадње у региону”, наводи се у саопштењу.

Поплаве које су погодиле Словенију крајем прошле седмице проглашене су најгором природном катастрофом од стицања независности те земље.

Двије трећине земље је девастирано, многи су изгубили своје домове, а шест особа је изгубило живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана