У Словенији већина запослених у управним јединицима ступа у штрајк због плата

Танјуг
Foto: Илустрација

ЉУБЉАНА - Запослени у администрацији 41 од 58 управних јединица у Словенији данас ступају у штрајк са захтјевом за повећање плата и броја запослених, како би се изборили са повећањем обима посла.

Запослени у 26 управних јединица, међу којима су и највећи градови Словеније, Љубљана и Марибор, штрајковаће три дана, док ће у преосталих 15 само данас трајати дјелимична обустава рада, током које ће се пружати само основне услуге.

Чак 85 одсто запослених у управним јединицама у Словенији, које запошљавају близу 2.340 службеника, биће у штрајку, рекао је синдикални лидер Франчишек Верк. 

Ово је други штрајк административних службеника, након што је мањи број њих ступио у штрајк 15. новембра, али према ријечима Верка, тада није постигнут никакав напредак, преноси словеначка новинска агенција СТА.

Запослени ће током штрајка обављати само основне административне услуге, углавном процедуре матичне књиге и социјалног осигурања, укључујући издавање личних карата или пасоша за хитно путовање у иностранство, издавање докумената за новорођенчад и неколико других. 

Административни радници, према ријечима Верка, најслабије су плаћени у систему државне управе.

Влада је прошле недјеље, у покушају да спријечи штрајк, Синдикату државних органа послала приједлог, али Верк сматра да то неће ријешити практично ниједан проблем.     

Синдикат захтијева да најслабије плаћени радници добијају више од минималне плате, а стручњаци са терцијарним образовањем за свој посао буду плац́ени као запослени у министарствима.     

Ово је још један у таласу штрајкова који погађају Словеније, с обзиром да су љекари и стоматолози у ограничену обуставу рада ступили 15. јануара, док су судије штрајковале двије недкеље, од 10. до 24. јануара.

Додатно, тужиоци су најавили да ће у сриједу одржати једнодневни штрајк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана