У Словенији преминуле 43 особе, заражено више од 2.000

Срна
Foto: Архива

ЉУБЉАНА- У Словенији су у протекла 24 часа преминуле 43 особе обољеле од ковида 19, док је потврђено 2.013 нових случајева заразе вирусом корона међу 6.813 тестираних особа, саопштено је из словеначке Владе.

Удио позитивних тестова износи 29,55 одсто, више него претходни дан кад је износио 26,06 одсто и када је забиљежен црни рекорд са 45 умрлих у једном дану.

"У болницама је тренутно 1.280 обољелих, што је пет више него јуче, од којих је 209 на интензивној њези", рекао је на конференцији за новинаре портпарол словеначке Владе за ковид 19 Јелко Кацин.

Он је додао да је петина јуче потврђених нових зараза забиљежена међу штићеницима и запосленима у домовима за старије.

Кацин је рекао да би грађани требало дисциплиновано да се придржавају прописаних мјера и да се понашају "као да су сви заражени", како би се епидемија довела под контролу.

Укупни број потврђених инфекција од почетка епидемије порастао је на 58.945, а број умрлих од посљедица ковида 19 на 911.

Инфектолог Бојана Беовић, која води владин стручни тим за ковид 19, изјавила је синоћ да вјерује да би до краја мјесеца могло доћи до смањења броја нових хоспитализација и поступног растерећења болничких капацитета, али да је потребно досљедно поштовати епидемиолошке мјере све док се не обезбиједи учинковита вакцинација популације.

Члан истог владиног тима Алеш Розман рекао је да број нових дневних инфекција треба спустити на мање од 300 како би инфектолози опет могли откривати све контакте заражених и тако епидемију довести под контролу.

Словеначки премијер Јанез Јанша изјавио је раније ове седмице да ће неке од строгих рестриктивних мјера вјероватно бити на снази до краја године, када би могло доћи до поступног попуштања зависно о епидемиолошке слике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана