У Словенији потврђено 20 случајева омикрона, скоро 100 људи у карантину

Срна
У Словенији потврђено 20 случајева омикрона, скоро 100 људи у карантину

ЉУБЉАНА - Словенија има 20 потврђених случајева омикрон соја вирус корона, а скоро 100 људи је у карантину због те варијанте.

Министар здравља Јанез Поклукар рекао је да је омикрон потврђен секвенцирањем код шест особа, а код 14 посебним пи-си-ар тестом, те да су због контаката са зараженим тим сојем у карантину 92 особе.

Министар здравља Јанез Поклукар рекао је да је вакцинација једино што води у одрживије услове.

Зато је позвао све људе да се поново вакцинишу – првом дозом да изграде имунитет, другом да буду потпуно вакцинисани, а трећом да ојачају имунитет.

То је прави пут“, сматра Поклукар, те напомиње да је успорен пад броја новозаражених.

Савјетодавна група за ковид сутра ће одлучити да ли ће бити пооштрене мјере у Словенији, преносе словеначки медији.

Поклукар каже да ће на сједници бити и представници министарстава привреде, културе и унутрашњих послова.

Предвиђања епидемиолога показују да је моћ ширења омикрона изузетна, због чега постоји приличан страх широм Европе, посебно тамо гдје преовладавају векторске вакцине.

-Ово је још један разлог више да сви ми који смо вакцинисани векторским вакцинама поново почнемо да се вакцинишемо - истакао је Поклукар.
На вирус корона у Словенији позитивно је још 776 људи, а 13 је преминуло. На болничком лијечењу је 701 пацијент, од којих је 216 на интензивној њези, објавила је словеначка Влада на свим „Твитеру“.

Када је ријеч о хоспитализованима, најмлађи пацијент има 18 година, а од оних који су на интензивној је пацијент од 28 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана