У Словенији 10 случајева омикрона у два одвојена кластера

Срна
Foto: Reuters/arhiva

Омикрон сој вируса корона у Словенији је потврђен у десет случајева у два неповезана кластера, саопштио је Институт за јавно здравље.

Заражене особе допутовале су из Шведске и Уједињених Арапских Емирата, а забиљежени су и секундарни преноси на друге особе.

Из Института су навели да сви обољели имају лакши ток болести с блажим симптомима, а епидемиолози настављају с утврђивањем њихових ризичних контаката.

Професор Фармацеутског факултета Борут Штрукељ рекао је на конференцији за новинаре да би овај сој, иако узрокује блаже симптоме, случају нових мутација могао постати изузетно опасан.

Он је додао да су у Европској агенцији за лијекове у поступку одобрења четири нове вакцине против ковида - "новавакс", "валнева", "синофарм" и "синовак".

"Нека од њих требало да буду доступна већ почетком сљедеће године, а против омикрон варијанте учинковита би била више од 50 одсто", додао је Штрукељ.

Због појаве новог соја коронавируса, здравствене власти у Словенији препоручиле су свим особама старијима од 50 година да се заштите трећом, бустер дозом вакцина које имају на располагању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана