У Шибенику откривено мјесто пада америчког војног авиона у Другом свјетском рату

Танјуг
У Шибенику откривено мјесто пада америчког војног авиона у Другом свјетском рату

ЗАГРЕБ- Шибенски археолог Андрија Накић открио је место пада и делове америчког војног авиона Б 24 Либератор, срушеног крајем Другог свjетског рата у залеђу Шибеника, саопштено је из Тврђаве културе Шибеник.

Накић је утврдио тачну локацију пада америчког тешког четверомоторног бомбардера дугог домета код села Брњица и детаљно ју је истражио те пронашао више од 200 мањих остатака, већином комада растањеног алуминијума.

Амерички бомбардер с 11 чланова посаде оштећен је 13. октобра 1944. изнад Аустрије током операције, а на повратку према Италији отказао му је мотор и срушио се у залеђу Шибеника. Накић, који је иначе запослен Тврђави културе Шибеник, родом из Мирловић Загоре, за тај догађај је чуо још у школским данима.

Почетком 2020. Накић је, након многих покушаја, лоцирао тачно место пада бомбардера. Потом је детаљно прегледао извештаје и документацију америчке војске, разговарао с америчким и хрватским истраживачима те прошао дневничке и новинске записе тог времена, што је омогућило готово потпуну реконструкцију догађаја, преноси Хина. Сви чланови посаде преживели су пад иако их је неколико повређено у доскоку.

Двојицу су спасили партизани који су их одвели на Вис, док је девет авијатичара заробљено па су из Дрниша преко Загреба и Беча одведени у немачке логоре, које су сви успијели да преживе.

"Постоји неколико врло добро сачуваних подморских олупина савезничких авиона у нашем делу Јадрана. Оне који су пали на копно је теже препознати будући да су дугорочно били изложени девастацији. Стога је ово истраживање морало бити ширег карактера – осим теренских прегледа и историјских извора, кључни елемент били су разговори са свједоцима, који су коначно и довели до тачне локације пада", закључио је Накић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана