У радикалној исламистичкој групи и држављанин Хрватске

Срна
У радикалној исламистичкој групи и држављанин Хрватске

ЛИНЦ - Радикална исламистичка група разбијена је у Линцу, а један члан је држављанин Хрватске.

Аустријска Управа за државну безбједност и обавјештајне послове саопштила је да је ријеч о десет чланова исламистичке групе. Осумњичени су имали држављанства Аустрије, Турске, Ирака, Руске Федерације и Хрватске или су без држављанства, живе у округу Линц-Ланда, а неки имају и криминални досије.

Хрватски медији преносе да су девет мушкараца и једна жена, доби од 15 до 23 године, наводно били укључени у терористичке организације “Исламска држава” и “Емират Кавказ”, те да је један османаестогодишњак већ у притвору. Из Управе за државну безбједност и обавјештајне послове Аустрије наводе да су осумњичени “водили кампању за терористичке групе” и да су, наводно, поставили намјенску собу за молитву која је украшена заставом “Исламске државе”.

У претресима кућа почетком јула заплијењене су десетине мобилних телефона, лаптопа, компјутера и других носача података и пропагандног материјала. Исламистичка група је оптужена да је подстакла деветнаестогодишњака који је исписао графите “Исламска држава” у Сент Полтену те причинио штету на имовини.

Младић је неправоснажно осуђен на двије године дјелимично условне затворске казне. Против осумњичених се проводи истрага због сумње на кривично дјело криминално и терористичко организовање. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана