У поплавама у Словенији угрожена и српска заједница у Цељу

Г.С.
У поплавама у Словенији угрожена и српска заједница у Цељу

ЦЕЉЕ - Поплаве које су задесиле већи дио Словеније, и у којима је погинуло најмање троје људи, поподне су припријетили и грађанима Цеља, гдје живи и велика заједница Срба.

- Драги моји парохијани, надам се да сте сви добро и здраво. Уколико вам је потребна било каква помоћ, стојим вам на располагању објавио је парох цељски Веселин Ристић.

Претходно је објавио видео, у којем се види како надолази Савиња, притока Саве, која протиче кроз Цеље и пријети да потопи град.

Парохијани, дирнути пажњом оца Веселина, послали су му бројне поруке захвалности.

-Хвала оче Веселине. Хвала Господу Богу, ја немам проблема, бар за сада. Ишао сам ћерки да помогнем али нисам могао ни близу. Све је под водом – поручио је Никола.

-Хвала много што бринете за свој народ, што је за сваку похвалу, нек вама и вашој породици Бог подари здравље и весеље – прокоментарисала је Снежана.

Лука је поручио да су он и његове комшије евакуисани и смјештени у спортској дворани “Ползела”.

-Овде је свеопшта евакуација у Цељу због опасности поплаве. Молимо Господа да нам помогне – написала је Гордана.

А Срби који живе у Шторама код Цеља, уз ријеку Вуглајну, поручују да ова цељска општина није угрожена поплавом, бар за сада.

Како је раније за Српскаинфо рекао парох Горан Шљивић, на подручју Цеља живи око 3.000 Срба, православних вјерника, који долазе на молитве, славе крсну славу и примају свештенике у своје домове.

Они се окупљају у у старој католичкој цркви Светог Максимилијана, коју је Цељска бискупија уступила СПЦ још 1980. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана