У полицији болују, a на плажи Плоче тукли странце

ГС
У полицији болују, a на плажи Плоче тукли странце

КОТОР - Управа полиције расписала је националну потјерницу против двојице колега из которске полиције - Слободаном Вулановићем и Марком Вучинићем, који се сумњиче да су у недјељу 27. августа ове године на плажи Плоче са још три особе претукли двојицу турских држављана.

Насилничко понашање на плажи Плоче Вулановић је починио док се налазио на боловању, а вјерује се да је током љета са Вучинићем био радно ангажован као неформално обезбјеђење угоститељског објекта чији је власник фирма "Пиастра" Небојше Царевића.

Тужилац Основног државног тужилаштва у Котору Синиша Милић 2. септембра наложио је подношење кривичне пријаве против инспектора Вулановића због кривичног дјела - насилничко понашање, а два дана касније је надлежни судија за истрагу донио и рјешење о притвору за одбјеглог службеника Управе полиције.

И против одбјеглог инспектора ОБ Котор Марка Вучинића, тужилаштво је наложило подношење кривичне пријаве, а након спроведених процедура, током јучерашњег дана је судији за истрагу поднијет и предлог за притвор.

Вучинић је, када му је било јасно да је кренула опсежна полицијско-тужилачка истрага око случаја на Плочама, отворио боловање 2. септембра, а потом нестао...

Кривична пријава поднијета је и против осумњичених О. Ш. који је у бјекству као и И. Ј. и М. В. за које се вјерује да су тог дана са Вулановићем и Вучинићем претукли оца и сина из Турске, али и шамарали њихове пријатеље, који су се проводили на плажи.

Основно државно тужилаштво Котор, у одговору “Вијестима” навело је да су они за догађај на плажи Плоче обавијештени четири дана касније, односно 31. августа ове године...

“Обавјештавамо Вас да је о догађају који се 27. 8. 2023. године десио на плажи “Плоче”- Општина Котор у ком је претучено више турских држављана, дежурни тужилац у овом тужилаштву обавјештен 31. 8. 2023. године у вечерњим часовима када је дао одређене налоге за поступање. Наредног дана је извршено препознавање једног осумњиченог од стране оштећених, док је 2. 9. 2023. године такође извршено препознавање још једног осумњиченог. Саслушани су оштећени и још два турска држављана у својству свједока од стране судије за истрагу, а предузете су и друге радње из којих је проистекла основана сумња да су И. Ј., О. Ш., М. В., С. В. и М. В., учествовали у групи која је извршила кривично дјело насилничко понашање”, пише у одговору ОДТ-а Котор.

Провод, па батине

Група турских држављана, како се вјерује, проводила се тог 27. августа на плажи Плоче, али је у послијеподневним сатима дошло до мањег, а потом и већег инцидента у којем су гости из Азије извукли дебљи крај.

Према незваничним информацијама “Вијести”, један из групе гостију прво се посјекао на наргили, док су конзумирали ароматизовани дуван, па му је указана прва помоћ у локалу, али је он тражио да га из кафића поведу код љекара.

Млади Турчин је потом позвао и оца, који је нешто касније дошао у плажни бар. Након доласка оца, како наводи извор, дошло је до препирке након чега је реаговало обезбјеђење локала...

Турски држављани - отац и син добили су батине, због чега су затражили медицинску помоћ. Љекари су констатовали озбиљне повреде код двојице странаца.

Насилништво у плажном бару вјероватно би било заташкано да случај није дошао до полиције, која је покренула опсежну истрагу и укључила тужилаштво како би се догађај до краја расвијетлио.

Боловање због Пљеваља

Осумњичени Слободан Вулановић, за којим је расписана потрага, љетос је отворио боловање након што је одлуком менаџмента Управе полиције добио ново распоредно рјешење - из Котора је послат у Пљевља.

На ново радно мјесто Вулановић се није појављивао већ је УП доставио папире да се наводно налази на боловању.

И у ОДТ-у Котор су “Вијестима” саопштили да се осумњичени службеник ОБ Котор, за вријеме догађаја на плажи Плоче, налазио на боловању...

“Треба указати да је службеник ОБ Котор С. В. у вријеме догађаја био на боловању. Службеник М. В. је од 2. 9. 2023. године, по подацима којим располаже ово тужилаштво, на боловању”, одговорила је тужитељка и ПР ОДТ-а Котор Тања Челановић.

Љекари на списку због давања лажних дознака

Управа полиције сачинила је списак љекара на приморју, за које се вјерује да службеницима Управе полиције, без икаквог медицинског разлога, издају дознаке за боловање.

“Вијести” сазнају да су полиција и тужилаштво отворили поступак извиђаја током којег ће се утврдити на који начин и у којој мјери се злоупотребљавају боловања у систему Управе полиције.

Серија, највјероватније, лажних боловања почела је током љета, а након што је менаџмент Управе полиције кренуо да ротира кадрове и да им дијели нова распоредна рјешења махом са приморја и Подгорице у сјеверне општине.

Информације Вијести говоре да су инспектори Вулановић и Вучинић блиски пријатељи одбјеглих полицајаца из Котора - Ивана Николића и Марка Новаковића, који су у бјекству још од марта ове године, након што су Специјално државно тужилаштво (СДТ) и Специјално полицијско одјељење (СПО) покренули опсежну акцију против полицијског нарко-картела, којим је, како се вјерује, руководио полицајац Љубо Миловић.

Полицијско-тужилачки подаци, поготово након отварања бројних СКY преписки, указују да је кавачки криминални клан имао јако упориште унутар которске полиције...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана