У петак суђење владици Јоаникију и осморици никшићких свештеника

Srna
У петак суђење владици Јоаникију и осморици никшићких свештеника

НИКШИЋ - У никшићком Основном суду у петак, 19. јуна, почеће суђење Његовом преосвештенству епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и осморици свештеника никшићког Саборног храма Светог Василија.

Тужилаштво владику и свештенике терети да су 12. маја у Никшићу поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред – литију улицама града.

Њима се ставља на терет кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

Судски поступак против епископа Јоаникија и свештеника Слободана Јокића, Данила Зиројевића, Жељка Ројевића, Остоје Кнежевића, Мирка Вукотића, Василија Брборића, Драгана Крушића и Николе Маројевића, водиће судија Игор Ђуричковић.

"Уколико буду испуњени процесни услови за одржавање претреса, на истом ће владика и свештеници изнијети своју одбрану поводом оптужбе за кривично дјело које им је стављено на терет. Не постоје разлози за искључивање јавности у овом предмету, па ће бити омогућено присуство новинарима који ће непосредно бити у прилици да виде и чују шта ће се десити на том претресу и јавност о томе извијесте", рекао је адвокат Сава Костић за подгоричке "Вијести".

Епископ Јоаникије је прије неколико дана рекао да они не бјеже од суђења и да ће испоштовати све институције.

"И даље осјећамо да смо учинили најбоље у том моменту што се могло. Желио бих да то буде мирно и буде како Божија и људска правда захтијева. Наравно, знам да је народ повријеђен и да је то доживио као удар на свакога вјерника појединачно", рекао је епископ Јоаникије прије неколико дана.

Епископу Јоникију и осморици свештеника одређено је било задржавање до 72 часа, након чега су пуштени на слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана