У Осијеку на Ускрс запаљен аутомобил судије испред зграде Жупанијског суда

Танјуг
У Осијеку на Ускрс запаљен аутомобил судије испред зграде Жупанијског суда

ЗАГРЕБ - У раним јутарњим сати, на дан када католици обиљежавају Ускрс, испред Жупанијског суда у Осијеку у центру града изгорео је аутомобил BMW судије Власте Шименић Ковач која је протеклих неколико година водила низ у јавности вело експонираних судских поступака.

Полиција је саопштила да је аутомобил запаљен намерно, а из Удружења хрватских судија су најоштрије осудили овај инциднет. Власница аутомобила је раније казала да није изненађена инцидентом. “Најоштрије осуђујемо злочин почињен према судији Жупанијског суда у Осијеку Власти Шименић Ковач, због судијског позива који обавља.

Судија Власта Шименић Ковач професионално, поштено и часно дуги низ година обавља судијску дужност у кривичном одељењу Жупанијског суда у Осијеку. Сви који делују у јавном медијском простору морали би бити свесни последица својих изјава када говоре о судијама”, поручили су из Удружења. Колеге су судији Шименић Ковач пружили колегијалну подршку уверени да ће починиоци бити брзо процесуирани.

Обављеним увиђајем, како је саопштено из надлежне полиције, утврђено је да је пожар изазван људском радњом, а полицијски службеници спроводе криминалистичко истраживање како би се утврдиле све околности овога догађаја. Хрватски медији су пренели да је судија Власта Шименић-Ковач водила, између осталих, и случај у тзв. афери СМС, у којој је, у фебруару 2020., бивши полицијски информатичар Фрањо Варга за спречавање доказивања осуђен на три и по године затвора, а његов помагач, бивши возач министра пољопривреде Блаж Цурић, на двије године затвора.

Варгу су тада теретили да је у поступку који се против бившег челника НК Динама Здравка Мамића и још три окривљена за извлачење новца из тога клуба водио пред осјечким Жупанијским судом израдио лажну СМС преписку између бившега главног државног тужиоца Динка Цвитана и једног судије који је у том предмету био члан судскога већа и тадашње директорке Ускока Тамаре Лаптош.

По лажној СМС преписци тај поступак покренут је искључиво с циљем “паковања” Мамићу. Водила је, наводе, и суђење против шесторо оптужених за паљење викендице бившег главног државног тужиоца Радована Ортинског на Брачу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана