У Никшићу настављено суђење Јоаникију и осморици свештеника

Танјуг
Foto: Агенције

НИКШИЋ- У Никшићу је данас настављено суђење митрополиту црногорско-приморском Јоаникију и осморици сештеника који се, према оптужници Основног државног тужилаштва Никшић, терете да су 12. маја 2020. године прекршили наредбе Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести ковид19.

Тога дана у Никшићу је одржана свенародна Литија поводом празника Светог Василија Острушког чудотворца, славе Саборне цркве и града.

Рочишту присуствују свештеници, али не и митрополит Јоаникије који је одсустан због сједнице Синода Српске православне цркве.

Адвокат оптужених Саво Костић је рекао да га је његов брањеник обавијестио да, због раније преузетих обавеза, затражи одлагање претреса.

Он је рекао и да је у току Божићни пост, као и да је за 14. децембар заказа сједница Синода СПЦ, гдје је присуство Јоаникија обавезно и да из тог разлога неће моћи присуствовати ни тог дана.

Што се одбране тиче, рекао је Костић, сагласни су да се поступак настави.

Адвокат Вера Мијановић је на рочишту током исказа Тихомира Горановића констатовала да полиција тог 12 маја  није поступала у складу са овлашћењима.

"Скуп високог ризика препустили су случају. Непредузимањем претворило се у случај у којем нико не може да одговара. Да ли има смисла да се овај случај настави", упитала је она.

Бивши начелник никшићког ЦБ-а Тихомир Горановић је на рочисту против митрополита Јоаникија и осморице свештеника истакао да је полиција спорног 12. маја  поступала у складу са овлашћењима и по налогу надлежног тужиоца.

"По закону о јавном реду и миру, службеници Управе полиције у случају било каквог јавног окупљања имају овлашћења да упозоре грађане да се ради о непријављеном скупу, да издају наређења да се разиђу и уколико не поступе по наведеном наређењу, да примене средства принуде", рекао је Горановић, пренела је Радио-телевизија Никшић.

Адвокат одбране Костић је питао Горановића зашто онда тог дана, када се народ већ није разишао након упозорења, нису примијенили средства принуде, а Горановић је рекао да то није учињено јер би, како је рекао, довело до тежих друштвених посљедица. Рекао је и да је упознао свештенике са околностима и мјерама које су важиле тог дана.

На питање браниоца окривљених Костића да ли је лично или преко телефона разговарао са свештеницима, Горановић је казао да су његов колега Дарко Мађарић и он лично разговарали са свештеницима Бобаном Јокићем и Остојом Кнежевићем, а касније и са свештеником Данилом Зиројевићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана