У Никшићу за данас заказан велики протест: У Саборни храм стигле мошти Светог Василија

Вељко Зељковић
У Никшићу за данас заказан велики протест: У Саборни храм стигле мошти Светог Василија

НИКШИЋ - У Саборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу стигле су мошти острошког чудотворца коме ће се данас поклонити вјерници из Црне Горе, који ће присуствовати црквено-народном сабору организованом против Приједлога закона о слободи вјероисповијести.

Бројни вјерници почели су да пристижу од отварања никшићког храма у којем ће у 9.00 часова Свету архијерејску литургију служити Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије са архијерејима, свештенством и свештеномонаштвом Српске православне цркве /СПЦ/.

Црквено-народни сабор, који организују Митрополија и Епархија будимљанско-никшићка, заказан је за 11.00 часова испред Саборне цркве у Никшићу.

На сабору ће бити прочитан проглас и исказано незадовољство против, како су навели организатори, антицркевног Приједлога закона о слободи вјероисповијести, који ће се 24. децембра наћи пред посланицима Скупштине Црне Горе.

На Сабор у Никшићу позвани су искључиво грађани из Црне Горе, јер се понуђени законски акт односи на храмове и црквену имовину на територији те државе.

Из Митрополије су јуче поручили да су на Сабор добродошли сви који желе да се помоле и заузму јасан став у одбрани одбране светиња Божијих и умножења братске љубави.

“Црквени сабор није мјесто ни за какве идеолошке, политичке или националне симболе или пароле - нека се вијоре само црквени барјаци и литије и нека се чују само молитве и ријечи уздања у Бога, које ће најбоље показати нашу одлучност да светиње бранимо и одбранимо уз Божију помоћ, у миру и братској љубави”, наведено је у саопштењу.

Организатори су напоменули да Црква окупља, а не разједињује, и то све вјернике без разлике, али да ће данас у Никшићу сви бити заједно у молитви против безакоња.

Митрополија је поручила да су сви позвани да се помоле Богу пред моштима Светог Василија Острошког Чудотворца.

Моштима светог Василија бране православље у Црној Гори

Чуваћемо наше завјете, наше светиње, цркве, манастире и гробове наших предака и нећемо дозволити да било какав правни акт државе Црне Горе угрози то, поручио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

- Црква је јединствена. Не може се отимати њена имовина. То ће бити и главна порука са сабора који ће у организацији Митрополије црногорско-приморске бити одржан у Никшићу, а поводом најаве црногорских власти да неће одустати од усвајања спорног Закона о слободи вјероисповијести који дискриминише Српску православну цркву и српски народ у Црној Гори - истакао је протојереј Јокић за “Глас Српске” уочи данашњег (субота) скупа у Никшићу.

Према његовим ријечима овом приликом у Никшић ће бити донесене и мошти светог Василија Острошког, што је први пут, још од 1996. године, да напуштају зидине храма.

- Сабор ће окупити епископе, али и велики број православних вјерника из земље и региона. Желимо се помолити уз мошти и  поручити да нам се не могу тек тако одузети права и вјерске слободе. То су, уосталом, и препоруке свих релевантних међународних институција - истакао је протојереј Јовић поручујући властима у Подгорици, али и свим оним који су за предложени закон, да прочитају завјет светог Василија Острошког. 

Истиче како је Црква и даље заинтересована за дијалог, али не, како је појаснио, “фингирани”.

- Овај проблем датира још од 2015. Од тада, па до данас воде се полемике. У више наврата смо покушали указати на спорне елементе овог закона, слали смо примједбе... Стотине страна.. Али, одговора никада није било - објаснио је он.  

Из Нове српске демократије истичу како се ради о судбоносној ситуацији, у којој се прелама историјски ток и судбина једног народа.

- Црква је наша најважнија народна установа за коју се у прошлости страдало. Пошто је ова власт обновила та зла времена, нама је остало само да поручимо да се овакав антиправославни закон неће изгласати - поручио је Марко Ковачевић из НСП-а.  

Он је увјерен како се ради о отвореном насртају режима на СПЦ, а крајњи циљ је, сматра, уклањање православног идентитета у Црној Гори. Како је рекао, било би добро да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић не намеће народу избор “Црква или његова приватна држава, јер је у том случају држава та која може престати да постоји, а не Црква”.

Ковачевић се осврнуо и на упозоравајуће Ђукановићеве ријечи упућене противницима овог закона - “да се не залијећу”.

-  Ми се не залијећемо, ми чекамо пред светињама нашу браћу коју је Ђукановић заробио да нам кажу јесмо ли браћа и јесмо ли народ светог Василија Острошког. Ако кажу да нисмо, постаће нам исто што и некад Турци, па ћемо и од њих бранити вјеру као некад од Турака - поручио је Ковачевић.

Предсједник Праве Црне Горе, Марко Милачић, позвао је владајућу структуру да још једном добро размисли прије него што дигну руку за усвајање овог закона, јер ће на тај начин, истакао је, дићи руку и на икону светог Василија Острошког.

Подсјећања ради, Скупштина Црне Горе требало би 24. децембра по хитној процедури да разматра овај законски акт којим се предвиђа “подржављење” више од 700 храмова, манастира, цркава и црквених објеката СПЦ.

Црква старија од династија

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Доик изразио је наду да спорни Приједлог закона о слободи вјероисповијести неће доћи пред посланике у црногорској скупштини док се не постигне договор свих релевантних страна, укључујући и Српску православну цркву. Он је навео да не треба посебно наглашавати значај Митрополије црногорско-приморске за црногорску државу која је и направила државу и старија је од свих владарских династија у Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана