У Никшићу пробијена полицијска блокада

Агенције Фото: vijesti.me
У Никшићу пробијена полицијска блокада

ПОДГОРИЦА - Око хиљаду демонстраната пробило је вечерас полицијску блокаду у Никшићу и запутило се према тунелу Будош, једином путном правцу према Подгорици,.

Они скандирају "Мило, лопове, не дамо ти светиње" и носе запаљене бакље, а један број њих је кренуо према Подгорици, јавиле су подгоричке "Вијести".

Учесници протеста су претходно били окупљени на кружном току у центру Никшића, гдје су блокирали саобраћај.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, свештенство и вјерници и даље се налазе на подгоричком мосту Блажа Јовановића близу Скупштине Црне Горе, гдје је завршена дискусију о Приједлогу закона о слободи вјероисповјести.

"Наше је да устанемо против неправде, али не оружјем, нити било каквом силом, него само силом истине и правде, са позивом на братску љубав, разумијевање и слогу. Ми јесмо за закон, али не за овакав који је заправо закон о отимању црквене имовине", поручио је владика Јоаникије.

Барска полиција ухапсила је професора Хаџи Драгишу Шоћа, колумнисту "Барског портала", те Баране Ратка Ћипранића и Стефана Лековића.

Они у својим возилима блокирали магистрални пут Бар-Петровац у мјесту Ратац, придружујући се десетинама хиљада грађана који широм Црне Горе на тај начин изражавају протест због намјере да вечерас у црногорском парламенту буде донесен закон о слободи вјероисповијести.

Тренутно су у Црној Гори блокаде у Херцег Новом, Будви, Бару, Беранама, Бијелом Пољу, Мојковцу, Мосту на Тари, Зети, подгоричком насељу Златица.

У центру Подгорице су јаке полицијске снаге.

​Док у црногорском парламенту траје расправа о Предлогу закона о слободи вјероисповести, вјерници Српске православне цркве (СПЦ) из Пљеваља и Жабљака блокирали су мост на Тари.

Раније данас блокиран је магистрални пут Беране - Бијело Поље.

То је саопштено на скупу свештенства, вjерника и грађана код Блажовог моста у Подгорици, а потврдили су и посланици Демократског фронта (ДФ) у парламенту.

На скупу је саопштено и гдје се све окупља народ, а речено је и да је блокиран пут ка аеродрому, пут за Радановиће, као и да су људи почели да се окупљају у Будви, што је дочекано аплаузом.

Свештеници све вријеме читају молитву, а испред њих су полицајци који су на барикадма и спречавају пролаз до скупштине гдје је у току расправа.

„Нека будућност овог скупа зависи од оних који су на мостовима и путевима, јер је сигурно хладније њима на мосту на Тари, него нама у Подгорици", рекао је свештеник Предраг Шћепановић.

Кордон полиције на Блажовом мосту и даље блокира пут ка центру града.

Окупљени грађани у близини моста пјевају "Ој, Косово, Косово".

Протореј Радомир Никчевић рекао је раније да нема разилажења док написмено не добију потврду да ће до 8. јануара да се одгоди изгласавање Закона.

Одлагање гласање о закону тражио је митрополит Амфилохије у данашњем разговору с премијером Душком Марковићем, али договор о томе, како је обавјештен парламент, није постигнут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана