Протести испред родне куће Мила Ђукановића, полиција у Подгорици бацила сузавац

vijesti.me
Протести испред родне куће Мила Ђукановића, полиција у Подгорици бацила сузавац

Грађани Никшића, који протестују због доношења Закона о слободи вјероисповијести, вечерас су протествовали близу роднe кућe Мила Ђукановића, а на окупљене испред Храма Христа Спаситеља у Подгорици полиција бациа сузавац, док је на улицама Херцег Новог око пет хиљада људи.

Неколико стотина Никшићана и вечерас је кренуло у протестну шетњу изражавајуци на тај начин револт због усвојеног Закона о вјероисповјести. 

Овога пута промијенили су маршруту па умјесто да крену до Трга Саве Ковачевић, гдје су претходне двије вечери прелазили пјешачке прелазе ометајући саобраћај, отишли су до сквера у Растоке. 

Након краће блокаде саобраћајнице, узвикујући  ”Мило лопове, не дамо ти светиње” и “Баците оклопе, будите Милоје”, упутили су се Булеваром Вука Мићуновића ка  родној кући предсједника државе, Мила Ђукановића. 

Полиција их је зауставила на неколико десетина метара. 

ПР ДФ-а Марко Ковачевић тражио је од полиције да грађани дођу до куће Ђукановића на шта му је командир Дарко Мађарић одговорио да их могу пустити да прошетају тротоаром преко пута уколико им Ковачевиц гарантује да це та шетња бити без инцидената, као и до сада.

 ”У случају да то не буде тако службеници ће морати употријебити своја овлашћења и све оно следује у складу са законом”, казао је Мађарић. 

Ковачевић је позвао грађане да се мирно прошетају до куће Ђукановица, упозоравајући их да је он одговоран за било који евентуални инцидент. 

Како је договорено са полицијом тако је и урађено. 

На десетак метара од куће полиција их је зауставила, а Ковачевић је у име окупљених поручио Ђукановићу да им не дира светиње и позвао грађане да се у миру разиђу, да долазе у Храм на молебан и покажу свима да неће дозволити отимање светиња.

Више стотина грађана Подгорице шетало је раније преко Мораче и тако ометало саобраћај. Окупљени су узвикивали “Мило лопове не дамо ти светиње”, као и “Хоћемо сузавац”.

Бачен сузавац на окупљене испред храма, тренутно мирно

Црногорска полиција бацила је сузавац испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици након што окупљени грађани послушали наређење да се разиђу, ситуација је тренутно мирна.
Полиција је окупљенима дала рок од пет минута да се разиђу, што они нису послушали.

Након тога, полицијски службеници су сатјерали демонстранте на плато испред храма, гдје је потом бачен сузавац. Окупљени су узвратили каменицама.

Грађани су на платоу испред храма, а полиција на тротоару преко пута.

Окупљени позивају полицајце да откажу послушности стиховима "Полицијо браћо мила не слушајте више Мила".

Сузавац који је бачен осјећа се у становима у оближњем Блоку пет.


У Херцег Новом је послије служеног молебана кренула литија од Топле до манастира Савина. Грађани су накратко блокирали кружни ток у Мељинама.

Неколико стотина грађана Бара прошетало је градским улицама. Кренули су из храма Светог Јована Владимира у Бару, гдје су се након шетње и вратили.

Скандирали су “Мило лопове, не дамо ти светиње” и “Црна Гора и Србија - то је једна фамилија”, јављају Вијести.

Полиција: Црквени великодостојници биће одговорни за инциденте

Црквени великодостојници биће одговорни за будуће инциденте током протеста грађана, саопштено је вечерас из Управе полиције Црне Горе након што су четри полицајца повријеђена код Подгорице када су их грађани гађали каменицама.
Из Управе полиције наводе да позиви вјерских великодостојника доводе до нарушавања јавног ред и мира, угрожавања имовине и повређивања полицијских службеника.

У саопштењу се додаје да су четири полицајца повријеђена вечерас када су их каменовали грађани који су блокирали кружни ток према Аеродрому Подгорица.

Полицајац Далибор Живковић задобио је повреде главе и транспортован је у Ургентни блок на указивање помоћи, док су преостала тројица лакше повријеђена.

Из Управе наводе да је Полицијска патрола вечерас око 19.00 часова примјетила групу грађана која се сумњиво понашала и покушала да их легитимише, што су они одбили и каменовали два полицијаца и возило.

Група грађана је блокирала саобраћај на кружном току према Аеродрому Подгорица, а на лице мјеста је упућена Интервентна јединица полиције.

“Приликом предузимања законских мјера и радњи грађани су каменовали службенике Интервентне јединице”, наводи се у саопштењу.

Блокада коју су грађани успоставили је отклоњена и саобраћај се одвија нормално. У току су даље полицијске мјере и радње на идентификовању и процесуирању одговорних лица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана