У најновијем потресу у Петрињи оштећено неколико објеката, међу њима и полицијска станица

jutarnji.hr
Foto: Илустрација

У новом потресу код Петриње, снаге 5.0 по Рихтеру, оштећено је неколико објеката, а на терен су одмах упућене екипе које прегледавају подручје. Засад нема података о страдалима, рекао је портпарол Штаба за отклањање посљедица потреса Младен Павић.

Засад су стигле три пријаве штете на објектима који су већ били начети, а забиљежена је штета и на полицијској станици у Петрињи, рекао је Павић Хини.

На терен су одмах изашле све службе које прегледавају терен. С обзиром на снагу потреса од 5,0 и трајање од десетак секунди штете су за очекивати, казао је Павић.

Медвед: Екипе поново на терену

Након вечерашњег новог потреса на Твитер профилу Владе огласио се и  начелник Штаба цивилне заштите за отклањање посљедица потреса Томо Медвед.

- Након овог посљедњег потреса све екипе су послате одмах поновно на терен да се провјери има ли озлијеђених и какве су нове штете. Нажалост, ово значи и да статичари морају поновно извршити контролу објеката које су већ прошли - поручио је Медвед.

- Рекао бих да је овај потрес један од оних природног слиједа накнадних потреса који слиједе након онога разорног потреса 29 просинца - изјавио је за Дневник ХРТ-а сеизмолог Томислав Фикет.

Статичар на терену у Петрињи Марио Тодорић за РТЛ је пак изјавио да ће након вечерашњег снажног удара бити вјеројатно додатних оштећења.

"Поново је био снажан удар што ће вјеројатно на већ оштећеним објектима изазвати додатна оштећења", рекао је он.

У 18,01 сати сеизмографи Сеизмолошке службе Републике Хрватске забиљежили су јак потрес магнитуде 5,0 по Рихтеру с епицентром код Петриње.

Магнитуда потреса износила је 5.0 према Рихтеру, а интензитет у епицентру VI-VII степена ЕМS скале. Потрес се осјетио у централној Хрватској, али и у БиХ. 

ЕМSC је прво објавио да је потрес био магнитуде 5.3 по Рихтеру, а накнадно је дао податак да је снага ипак била 5.0 по Рихтеру.

Епицентар је, према њиховим подацима, био око 45 километара југоисточно од Загреба, на подручју Петриње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана