У мистериозном мерцедесу Николе Груевског возили се Николић и Јосиповић

Агенције
У мистериозном мерцедесу Николе Груевског возили се Николић и Јосиповић

Скопље - Министарство унутрашњих послова Македоније показало је луксузни "мерцедес С 600" који је купљен у вријеме док је премијер био лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

На блиндираном возилу, црне боје, плаћеном 572.780 евра, видљиво је да је запуштено и прекривено прашином.

Македонски министар унутрашњих послова Оливер Спасовски рекао је да жели да покаже цијелој македонској јавности како се претходна власт (ВМРО-ДПМНЕ) односила према имовини пореских обвезника.

Спасовски је истакао да је "мерцедес" држан "скривен у гаражи Владе, далеко од јавности", додајући да је возило пронађено у лошем стању, прљаво и изгребано.
Навео је да је "мерцедес" прешао 57.000 километара, а да му је најчешћа релације била до Пробиштипа, мјеста донедавног премијера Емила Димитриева, докле се путовало четири до пет пута мјесечно.

- Највише ме боли то што полицајци немају униформу, а Министарство унутрашњих послова је имало храброст да купи возило од 600.000 евра - рекао је Спасовски новинарима.
Премијер Македоније Зоран Заев је 6. јуна, најављујући да ће "мерцедес" бити представљен јавности, рекао да је запуштен, остављен у гаражи, оштећен и споља и изнутра.
Према његовим ријечима, Влада не планира да прода то возило јер се не може добити цијена по којој је плаћено. Заев је казао да га он и министри неће користити, већ да ће бити намијењено за стране делегације.

ВМРО-ДПМНЕ је оптужио Спасовског да је извео маркетиншки трик "мерцедесом" који је купљен у мандату Груевског.

Опозициона партија је навела да је приказивање аутомобила који је купљен због превоза ВИП особа организовано како би се прикрио недостатак политичких идеја.

ВМРО-ДПМНЕ у саопштењу наводи да је у протеклих 11 година пуно уложено у опремање полицијских снага.

- Ако СДСМ мисли да је "мерцедес" непотребан, увијек могу да га продају. Таква возила не губе много на вриједности, ако се добро одржавају - каже се у саопштењу и подсјећа да је аутомобил коришћен за безбједан превоз високих страних званичника, укључујући Штефана Филеа, Томислава Николића, Борута Пахора, Иву Јосиповића, Андреаса Фог Расмусена, Ахмета Давутоглуа.

- У стварности, актуелна владајућа већина водила је Министарство унутрашњих послова скоро годину и они су одговорни за стање у ком се налази возило - каже ВМРО-ДПМНЕ.

Прислушкивање

О постојању луксузног "мерцедеса" грађани Македоније су први пут чули у прољеће 2015, када је опозициони СДСМ објавио прислушкиване разговоре тадашњег премијера Груевског и министарке унутрашњих послова Гордане Јанкуловске.
У једном од разговора чује се како Груевски и Јанкуловска причају о набавци возила и како да га тадашњи премијер користи, а да не дознају медији. Специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре је у јануару ове године покренуло истрагу названу "Тенк" против Јанкуловске и још једне особе због сумње да су 2012. злоупотријебиле службени положај да би испуниле жељу Груевског за куповину тог специјалног возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана