У Меченчанима рупе пријете кућама

Срна
У Меченчанима рупе пријете кућама

ПЕТРИЊА - Посебне мјере биће уведене у Меченчанима недалеко од Петриње гдје се, према посљедњим информацијама, отворило 88 рупа, од којих један број опасно пријети кућама.

Хрватски портал “Индекс” наводи да је извјесно увођење забране кретања и то на период од шест мјесеци, као и мјере санације рупа, које се појављују и шире, те представљају опасност за преостале становнике Меченчана.

Рупе су се појавиле послије разорног земљотрес, који је ово подручје погодио 29. децембра прошле године.

Мјере забране кретања првенствено би требало да се односе на пољопривредне површине, односно биће забрањена обрада њива и ораница.

Портпарол Штаба за санацију након потреса Младен Павић рекао је да у најугорженијим домаћинствима више нема никога, али да у доста њих људи и даље живе.

“Људи не желе отићи од куће. Имају стоку, не желе отићи. Постављено је пет контејнера за оне којима су те рупе ближе да могу у њима преспавати јер вече доноси страхове”, рекао је Павић.

Бруно Томљеновић са Рударско-геолошко-нафтног факултета, који је данас био у Меченчанима, рекао је да су још прије три седмице почели истраживања тла и да је тренутно угрожено четири до пет кућа, гдје су се рупе појавиле послије главног потреса.

“Неке се проширују, али, рецимо срећа је да у већини тих кућа становници више не живе”, рекао је Томљеновић.

Разорни земљотрес погодио је Хрватску 29. децембра, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак. Од тада су на том подручју готово свакодневно регистровани земљотреси мање снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана