У Љубљани откривен споменик избрисанима – подсјећање на неправду над Србима

РТС
У Љубљани откривен споменик избрисанима – подсјећање на неправду над Србима

ЉУБЉАНА - У Парку избрисаних у Љубљани откривен је споменик хиљадама Срба и других који су 1992. године избрисани из регистра становника, годину након што је Словенија прогласила независност.

Споменик избрисанима у Љубљани, идејно рјешење Вука Ћосића, Александра Вујовића и Ирене Веле, откривен је у кругу некадашње фабрике бицикала „Рог“, претворене у Парк избрисаних на иницијативу словеначког Амнести интернешенела.

Споменик у облику горњег дијела слова Ћ, подсјећање је на најгрубље кршење људских права у модерној Словенији, када је прије 31 годину готово 26.000 људи преко ноћи избрисано из регистра становника. Годину пошто је прогласила независност од тадашње Југославије, држава им је ускратила право на посао, школовање, здравствену заштиту. Заједничко им је било презиме које завршава словом ћ.

Три деценије касније, услове да поврати грађанска права у Словенији, стекла је тек половина избрисаних.

 

-Ово не рјешава никакав проблем, већ је фластер на крвавој рани избрисаних - рекла је једна од жртава Катарина Кечек.

Ратко Стојиљковић је рекао да се као дијете избрисаних суочавао са институционалним расизмом од 1992. године, који је, према његовим ријечима, до данас оставио снажан траг у словеначком школском и друштвеном систему.

Словеначка министарка правде Доминика Шварц Пипан рекла је да није на част држави то што јој је било потребно 30 година “да се ухвати у коштац са муком избрисаних”.

Она је додала да ће радити на томе да неправде које и даље трпе избрисани буду у потпуности исправљене, што је прије могуће.

-Ово спомен-обиљежје намијењено је да се користи, да се дјеца пењу на њега, да се сликају на њему, није ни превелико ни премало како би се сви у парку осјећали добро - рекла је директорка Центра Рог Рената Замида.

Прошле године, на 30. годишњицу од брисања хиљада људи из регистра, тадашњи предсједник Борут Пахор извинио се избрисанима у име словеначке државе, што се тумачи као гест којим је завршен период негирања, наводи агенција СТА.

Невладине организације у Словенији наводе да одштете исплаћене избрисанима не могу да надокнаде губитак посла, пензија, могућности образовања и прилике да купе своје домове под повољним условима.

-Све што смо овдје чули и овај споменик сада су упозорење да тако нешто не смије да се понови. Имам велику жељу да свијету, а нарочито Словенији и Љубљани поручим да је ријеч о неправди која се не смије поновити- истакао је градоначелник Љубљане Зоран Јанковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана