У литији улицама Подгорице омофор и Крст Светог Василија Острошког

Срна
У литији улицама Подгорице омофор и Крст Светог Василија Острошког

ПОДГОРИЦА - Свештенство и грађани кренули су у молитвеној литији из Саборног храма Христовог васкрсења улицама Подгорице носећи омофор и крст Светог Василија Острошког.

Прије тога, у овом храму је служен молебан Пресветој Богородици.

Великом броју вјерника који су се сабрали да искажу протест против дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести, обратио се секретар подгоричког Саборног храма протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Он је рекао да је у вечерашњој литији са учесницима и благослов Светог Василија Острошког, чији је омофор и часни крст пронесен.

"Литијама проносимо Божији благослов, мир и љубав са жељом да свјетлошћу преобразимо овај град у град свјетлости и љубави", истакао је отац Мирчета.

По повратку литије, бесједу ће испред храма говорити протојерј-ставрофор Дражен Тупањанин, свештеник из Требиња.

У Плужинама је молебан служен у Цркви Светог Јована Крститеља гдје се Пивљанима обратио игуман манастира Заграђе Лазар који је рекао да народ у великом броју у цијелој Црној Гори излази на молитвене скупове јер осјећа и зна шта је Црква.

Након молебана мјештани су прошли улицама вароши носећи свијеће и иконе, а литију су предводили игуман Пивског манастира Јефтимије Шкулетић, плужински парох јереј Мирослав Михаиловић и игуман манастира Заграђе.

Послије молебана у Цркви светих апостола Петра и Павла, Бјелопољци су се упутили у мирну протестну шетњу до Цркве Светог Николе у Никољцу.

"Хвала вам од срца што истрајавате у овој борби заједно са својом Црквом. Са овог мјеста говоримо и говорићемо колико год буде потребно: жповуците Закон и склонићемо сеж. Није ово борба против државе, ово је борба против беззакоња. Црква није ни огањ ни мач, Црква није ни чекић, ни наковањ, Црква је тихи лахор, тихи вјетар који у прољеће отапа сњегове и све оживљава и свему даје смисао и живот", рекао је окупљеним вјерницима протојереј Дарко Пејић.

Он је још једном позвао вјернике на саборност и мир током литија.

Вјерни народ Берана и вечерас је показао да је истрајан у одбрани својих светиња, а окупило се око 20.000 вјерника, што је постало уобичајено, рекао је за Радио "Светигору" јеромонах Евстатије, сабрат Манастира Ђурђеви ступови.

"Вјерници једва чекају четвртак или недјељу да се заједно окупимо око манастира, да се помолимо Богу и подигнемо глас против ове велике неправде која се чини Српској православној цркви у Црној Гори", каже отац Евстатије, додајући да је величанственост беранских литија тешко исказати ријечима и да их треба видјети и доживјети.

Литија од око 500 вјерника кренула је данас из манастира Брезојевица до Мурина гдје је вјерни народ молитвено учествовао у молебану Пресветој Богородици који је служен у Цркви Свете Петке, рекао је након литије и молебана за Радио "Светигору" свештеник Бојан Радуновић, парох горњеполимско-гусињски.

У току су литије у Херцег Новом, Котору и Бару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана