У Кумровцу и Београду традиционално обиљежено сјећање на Дан младости

Танјуг
У Кумровцу и Београду традиционално обиљежено сјећање на Дан младости

Кумровец, Београд - Више хиљада људи окупило се данас у Кумровцу, у хрватском Загорју, родном селу партизанског вође и југословенског предсједника Јосипа Броза Тита, на традиционалној прослави у знак сјећања на Дан младости, под слоганом “У младости је радост, у радости је младост”.

На прослави Дана младости-дана радости уприличеној испред Титове родне куће, културно-умјетничка друштва из Хрватске и Словеније изводила су партизанске пјесме, али и традиционалне пјесме, кола и плесове Словеније, Истре и јадранских острва, а окупљени су носили партизанска и социјалистичка обиљежја и униформе.

Окупљенима из Хрватске и сусједних држава, прије свега Словеније, обратио се Томислав Бадовинац, предсједник Савеза друштава Јосип Броз Тито у Хрватској, као један од организатора манифестације.

“Ове године подсјетили смо се на 70 година од Другог засједања АВНОЈ-а када су потврђене одлуке словеначких и хрватских Народноослободилачких Одбора о прикључењу Словенији и Хрватској свих подручја која су раније била анексирана и окупирана - Словеначко приморје, Истра, Ријека, Задар и острва на Јадрану”, рекао је Бадовинац.

Скупу су се обратили и Драгутин Улама, начелник општине Кумровец, и Томислав Равнић, предсједник Заједнице удружења Савеза антифашиста Истре.

“Истра се тек под Титом извукла из ропства јер ослобођење није било само ослобођење од окупатора, него и социјално и економско”, рекао је Равнић, истичући да је Истра у Југославији доживјела свој процват.

Скупу је присуствовала и делегација Савеза антифашиста Србије и Удружења за истину о НОБ.

Предсједник Савеза антифашиста Србије Александар Краус изјавио је Танјугу да велики број људи показује да је сјећање на Тита још живо.

“Овдје у Кумровцу осећам се као да сам дошао на слободну територију”, рекао је Краус, додајући да се скуп у помен Титу у исто вријеме одржава и у Кући цвијећа у Београду.

“Мислим да је што се тиче напада на Тита, оно најгоре иза нас”, рекао је Краус.

Како је изјавио Бадовинац, манифестација је успјела и ове године, поготово што се, према његовим ријечима, одржава у атмосфери својеврсне десничарске офанзиве у Хрватској.

Према процјенама, у Кумровцу је преко 10.000 људи.

Многи грађани Србије данас су се упутили ка Кући цвијећа. Као и претходних година, очекује се да више хиљада поштовалаца Броза посјети његов гроб и Музеј историје Југославије.

Тим поводом, уз пригодан умјетнички програм дјеце из вртића, основних и средњих школа, испред Музеја свечано је пуштена у рад и обновљена фонтана “Младост”, која није радила више година.

Фонтана је специфична по амфитеатру у којем се често одржавају различити видови културних манифестација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана