У Карловцу ванредне мјере одбране, помаже јединица из Ријеке

Срна
У Карловцу ванредне мјере одбране, помаже јединица из Ријеке

КАРЛОВАЦ - У Карловац, гдје су на снази ванредне мјере одбране од поплава, стигла је интервентна јединица из Ријеке, након што је ниво Коране и Купе достигао 832 центиметра.

Водостај Мрежнице у Дугој Реси износи 431 центиметар, а Горње Добре код Огулина 255, преносе хрватски медији.

Запослени у градским предузећима, војници и ватрогасци у Карловцу и даље пуне вреће пијеском, а у испомоћ су стигли и припадници Државне интервентне јединице из Ријеке са десет пумпи.

Ватрогасци су имали 18 интервенција, углавном због испумпавања воде, приоритетна је заштита људи и њихових кућа, а до сада је подијељено 15.000 врећа с пијеском, саопштено је из Градске управе Карловца.

У саопштењу је наведено да ће се водити брига о становницима који су остали одсјечени, којима су на располагању сви, укључујући и припаднике Хрватске горске службе спасавања и пловила.

Затворене су поједине градске улице, поплављена два стамбена објекта на Градцу и Доњем Мекушју, помоћна игралишта фудбалског стадиона "Бранко Чавловић Чавлек", док на главни стадион вода није ушла.

Замјеник градоначелника Дуге Ресе Катарина Сракочић је рекла да је стање на том подручју под контролом и да је проходност саобраћајница све већа.

Начелник Штаба цивилне заштите Дуге Ресе Борис Шкртић изјавио је да су поплављене три куће, а о штети ће се моћи говорити тек накнадно.

У Хрватској Костајници, гдје је на снази ванредно стање одбране од поплава, водостај Уне у протекла 24 часа порастао је 52 центиметра и јутрос је износио 490 центиметара, а Костајници пријете и подземне воде и ријека Уна.

Током ноћи набујала Уном пробила је зечије насипе у појединим дијеловима Хрватске Костајнице, а водостаје ове ријеке у порасту је и узводно од Хрватске Костајнице, у Струги Банској и Добретину, као и низводно све до ушћа у Саву у Јасеновцу, која је достигла водостај од 837 центиметара и гдје су на снази ванредне мјере одбране од поплава.

Потпредсједник Владе Хрватске Давор Божиновић у Вараждинској жупанији разговарао је са Штабом цивилне заштите, а обићи ће и Мурско средишће у Међимурској жупанији, те Крапину у Крапинско-загорској жупанији.

"Сумирали смо све што је што се догодило у вези са посљедицама поплава које су погодиле Вараждинску жупанију, али и цијелу Хрватску. Јављају се проблеми и тамо гдје их никад није било. Ради се о рекордним водостајима и ситуацијама са којима се досад нико није сусретао", изјавио је Божиновић након сједнице жупанијског Штаба цивилне заштите.

Божиновић, који је и министар унутрашњих послова, нагласио је да ће у времену у којем се осјећају велике посљедице климатских промјена оваквих ситуација бити све више, те додао да је најбитније да није било ниједне људске жртве.

Због 60 литара кише по метру квадратном, колико је јуче пало у Госпићу на водом засићено тло, расту сви водостаји, на два се мјеста у граду испумпава вода са саобраћајница, а за сада се излила једино Богданица у Смиљану.

У "Хрватским водама" процјењују да ће бити поплављени дијелови Косиња, Гацке долине и Госпића. Током ноћи је поток Косињски Баковац набујао и излио се на пут.

У Обровцу је ријека Зрмања причинила велику штету, али је њен водостај од јуче опао за више од метар и већином се вратила у корито. Куће које су биле поплављене морају се дезинфиковати јер је вода Зрмање била помијешана са фекалним, тако да ће се Обровчани још дуго борити са штетама и невиђеним посљедицама.

У Грачацу се смирује стање с поплавом, из свих кућа у Новом насељу два вода се повукла и аутомобилима им се може прићи, али у подвелебитским мјестима Граб и Зекић Главица саобраћајнице су и даље поплављене, као и насеље Подкокирна.

Општина Грачац позвала је власнике имовине да до 26. маја пријаве штету насталу усљед поплава као природне непогоде.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана