У Карловцу се огласиле сирене за општу опасност

Агенције
У Карловцу се огласиле сирене за општу опасност

Карловац - У Карловцу су се јутрос огласиле сирене за општу опасност због високог водостаја Коране и Купе, а наређена је и евакуација становништва из појединих мјесних заједница и градских квартова.

Сирене за општу опасност огласиле су се јутрос у 9.10, а врхунац воденог таласа кроз Карловац очекује се данас у подне, преносе хрватски медији.

Портпарол града Карловца Ана Жупанчић Жунац рекла је да је јутрос око 5 часова због високог водостаја проглашена ванредна ситуација.

Наређена је евакуација становништва на подручјима Горње Мекушје, Кобилић Покупски, Хусје, Доње Мекушје, дио Мостања, Логориште и дио Мале Шварче.

Становништво и стока од Белајских Пољица у Бариловићу па све до мјеста низводно од Карловца биће евакуисани.

"Објекти се више не бране. Очекује се водостај пола метра виши од онога у фебруару. Једино што се сада може направити и што се ужурбано ради су 'зечји насипи' којима ће бити подигнут у висину постојећи насип на Раковцу", рекао је шеф карловачких ватрогасаца Горан Франковић.

Грађанима помажу ватрогасци, припадници Хрватске војске и полиције, Управе за заштиту и спашавање, Горске службе спашавања, Црвеног крста, радници из градских предузећа.

Стручне службе Хрватских вода обавијестиле су команду заштите и спашавања Карловачке жупаније да је у горњем дијелу водотока ријека Коране и Купе забиљежен натпросјечан пораст водостаја.

Прогнозе су да би овај водостај могао бити и већи од оног у фебруару када је било поплављено близу хиљаду кућа.

На улицама су остали заробљени бројни аутомобили, а превоз се врши чамцима и кануима. Становништво је на горњим спратовима кућа, а тешку ситуацију додатно погоршава киша.

У порасту су и сви водостаји на подручју Сиска и Сисачко-мославачке жупаније, а очекује се и долазак огромног воденог таласа ријеком Купом из Карловца.

На овом подручју пуне се вреће с пијеском, ангажоване су стотине ватрогасаца, а градски Штаб за заштиту и спашавање позвао је све власнике стоке да што прије повуку стоку с подручја Лоњског и Одранског поља.

Радници "Хрватских вода" подигли су у висину насип у Одранском пољу, дјелимично и у Старом Прачну у дужини од 600 метара, а веома је критично у Жажини, гдје нису довршени радови на насипу, па огорчени мјештани воде надљудску борбу да куће заштите од водене бујице.

И у Летованићу се плаше огромног воденог таласа који стиже Купом, а у оближњем Фаркашићу уведене су ванредне мјере одбране од поплаве.

У помоћ Сиску, те мјештанима Летованића и Жажине данас стиже 250 припадника Оружаних снага Хрватске.

Ријека Сава непрекидно расте у Црнцу, а критично је и на подручју Суње, гдје је од вода из потока и канала, те ријака Суње и Саве угрожено много кућа. Драматично је стање и на подручју Топуског и Глине, којима пријети набујала Глина. Тамо су на снази ванредне мјере одбране од поплаве, а вода још расте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана