У Јасеновцу сутра само полагање вијенаца без комеморације

Танјуг
У Јасеновцу сутра само полагање вијенаца без комеморације

ЈАСЕНОВАЦ - Због пандемије корона вируса у Јасеновцу сутра неће бити комеморације поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве тог усташког логора, већ само церемонија полагања вијенаца, изјавио је директор тог спомен подручја, Иво Пејаковић, пренио је загребачки портал Индекс.

Након што је премијер Андреј Пленковић најавио обиљежавање Дана сјећања на жртве Јасеновца за сриједу, 22. априла, Јутарњи лист је писао да ће се у том спомен парку први пут након четири године наћи цио државни врх и представници жртава - Јевреја, Срба и Рома.

Претходних година, наиме, Дан сјећања на јасеновачке жртве обиљежаван је у више "колона", па су се тако код Каменог цвијета посебно окупљали представници жртава, а посебно државе, док је бивша предсједница Колинда Грабар Китаровић полагала вијенац без најаве, а потом о томе саопштењем извијестила јавност.

Представници дјела мањинског народа, који живи у Хрватској, и удружења антифашиста одбијали су присуство на државној комеморацији, након што је у Јасеновцу постављена спомен плоча ХОС-а, на чијем грбу је уписан усташки поклич "За дом спремни", али и незадовољства ревизионистичком политиком, минимизирањем жртава тог усташког логора из Другог свјетског рата и глорификацијом усташког режима и НДХ Анте Павелића.

Спорна спомен плоча ХОС-а је касније измјештена недалеко од Јасеновца, али су представници жртава и антифашистичка удружења наставили да одржавају одвојене комеморације.

Иначе, раније је најављено да ће сутра поводом Дана пробоја посљедњих преживелих логораша из Јасеновца, хрватски Јавни сервис и РТС емитовати вишеструко награђивани филм редитељке Дане Будисављевић о Диани Будисављевић, која је из логора спасила више од 10.000српске деце.

Ријеч је о дугометражном играно-документарном филму, који је доживио велики успјех на фестивалима и у биоскопима. Освојио је низ награда од Јерусалимског Филм Фестивала до награде фестивала у њемачком Котбусу, а на Пулском филмском фестивалу освојио је шест признања. Филм доноси истиниту причу о Диани Будисављевић, држављанки аустријског порекла - удатој за љекара православне вјере из Загреба.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана