У Јасеновцу посадили цвијеће у бојама шаховнице у облику усташког симбола

Blic.rs
У Јасеновцу посадили цвијеће у бојама шаховнице у облику усташког симбола

У Спомен-подручју Јасеновац, гдје су усташе током Другог свјетског рата мучиле и убијале Србе, Јевреје, Роме и Хрвате који се нису слагали са режимом Анте Павелића, посађено је цвијеће у бојама шаховнице, сложено у облику слова У.

Хрватски портал зпресс.хр преноси саопштење Удружења слободарских активиста које је уочило ову страшну неоусташку провокацију.

"Када видите на простору Спомен-подручја Јасеновац да је посађено цвијеће у бијелим и црвеним квадратима, сложено у облику слова У, нисте сигурни јесте ли будни или у некој ноћној мори. На мјесту гдје се догодио злочин, геноцид, који никад неће престати да боли, који никада нећемо заборавити. На мјесту гдје су били затварани, мучени и убијани људи због тога што су били "криве" националности, вјере или погледа. Догодио се злочин који су починили они чије су ознаке биле слово У и бело-црвени квадрат", стоји у сопштењу овог удружења, које преноси Блиц.

Оно даље наводи да у Јасеновац људи долазе како би исказали пијетет према невиним жртвама, а онда виде величање геноцидног режима који је тамо починио злочине у којима је убијено, по службеној евиденцији, преко 80.000 људи.

"Додатно је важно напоменути да се због симболике Јасеновца, у којем су људи затварани, мучени и убијани не само у име усташке, нацистичке идеологије, него у име хрватске државе и хрватске државности, те чистоће хрватске нације, треба водити посебно рачуна о томе да пристојности ради у Јасеновцу не може бити мјеста нити за законите државне симболе Републике Хрватске, попут заставе и грба уопште", тврди ово удружење и наводи случачај Њемачке која на сличним мјестима не истиче своје националне и државне симболе.

Удружења слободарских активиста завршава саопштење захтевом надлежним институцијама да реагују на овај чин Управе Спомен-подручја Јасеновац и да се исти уклони, а одговорни примјерено казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана