У Јадрану код Корчуле примјећена група зубатих китова

Tanjug
Foto: Twitter

ЗАГРЕБ- Хрватски Институт Плави свијет објавио је да је данас добио неколико дојава о опажању групе великих китова у Јадрану, али да је утврђено да се ради о угроженој врсти зубатих китова, уљешура.

"Анализом снимака опажања код Корчуле које су нам послали грађани утврдили смо да се не ради о великом киту (Balaenoptera physalus), већ о групи од најмање пет уљешура (Physeter macrocephalus). С обзиром на то да се ради о животињама које иначе обитавају у подручјима дубине преко 1.000 метара, у Јадрану им прети опасност од насукавања и угинућа", упозорили су из института.
    
Ријетку, али редовну присутност уљешура у Јадрану стручњаци биљеже само помоћу уређаја за снимање звука у дубоком јужном дијелу Јадранског мора и у близини Отрантских врата, преноси Индекс.хр.
    
"На жалост, у већини случајева посета уљешура средњем и северном Јадрану завршавала је насукавањем и угинућем јединки из опажених група, углавном с италијанске стране Јадранског мора", упозорава се у саопштењу. 
    
Посљедњи пут уљешури у Јадрану примјећени су у близини Ровиња у августу 2016. када су три одрасле јединке боравиле у овом подручју неколико дана.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана