У Италији пао држављанин Србије којег терете за шверц шест тона кокаина

Г.С.
У Италији пао држављанин Србије којег терете за шверц шест тона кокаина

ПОДГОРИЦА - Држављанин Србије Александар Димитријевић (47) ухапшен је у Италији у ноћи недјеље на понедјељак, због сумње да је учествовао у шверцу 6,1 тоне кокаина из Јужне Америке у Европу.

Према писању италијанских медија, он је ухапшен по међународној потјерници коју је за њим у јулу прошле године расписала Црна Гора због сумње да је члан криминалне организације која је на међународном нивоу транспортовала кокаин преко Атлантика. Виши суд у Подгорици је за осумњиченим расписао потјерницу због кривичног дјела стварање криминалне организације, за које се предвиђа максимална казна до 15 година затвора.

Како преноси италијански портал “Амикоделпополо”, полиција је осумњиченом ушла у траг док је боравио у насељу Мизурини. Поменути портал пише да је у оперативној сали Комесаријата Кортина активирано упозорење о смјештају осумњиченог А.Д. када је, како се сумња, искористио своју картицу у хотелу у ком је одсјео.

Како се наводи у полицијском извјештају, након коришћења картице полиција му је била за петама. Врло брзо је откривена локација на којој се налази, као и његов идентитет, а потом је утврђено да за њим трага Интерпол ради изручења Црној Гори.

– Сумња се да је био члан балканског картела и да је учествовао у пловидби од Канарских острва до Кариба. Србин је откривен захваљујући аутоматској провјери, која је извршена у хотелу гдје се осумњичени пријавио. Полиција је обавијештена да је у Мизурини регистрован гост А.Д. који је на Интерполовој потјерници – наводи италијански портал.

Димитријевић се у јулу прошле године нашао на потјерници Вишег суда у Подгорици након што је истрагом Специјалног државног тужилаштва обухваћено 28 особа због сумње да су од маја 2019. до фебруара 2020, помоћу три прекоокеанска брода, покушали да прошверцују 6,1 тону кокаина. Тада је у Црној Гори ухапшено осам особа, док је њих 11 већ било у затворима, а поједини су били у бјекству, међу њима и Димитријевић и још један држављанин Србије С.М. (47).

Полицијско-тужилачке мјере и радње на прикупљању доказа почеле су 2019. године због тога што су постојали подаци да се држављани Црне Горе, Италије, Србије, Хрватске, Словеније и Велике Британије баве транснационалним кријумчарењем кокаина рутом Јужна Америка – Европа.

Балкански картел

Балкански картел је, према сумњама истражних органа, сачињен од више независних ћелија, а наводно под његовим окриљем дјелују и “кавачки” и “шкаљарски клан”.

Специјално државно тужилаштво је у јануару ове године Специјалном одјељењу за суђење за кривична дјела организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злочина Вишег суда у Подгорици предало оптужницу против 27 окривљених у акцији “Флорида 1”.

- Окривљенима се ставља на терет да су као организатори или чланови криминалних организација, које за циљ имају вршење кривичних дјела у вези са кријумчарењем опојне дроге кокаин, са јасно одређеним улогама и задацима, а дјеловање криминалних организација је планирано у међународним размјерама, на дуже вријеме и засновано је на примјени одређених правила унутрашње контроле и дисциплине чланова, у циљу реализације криминалног плана, учестовали у кријумчарењу већих количина кокаина, поморским путем од Атлантика према Европи, саопштили су тада из СДТ-а.

Сарадник члан Ндрангете

Међу сарадницима осумњичених у акцији “Флорида 1” је и Лучијано Кампореси (47) из Риминија, који је наводно повезан са мафијашком организацијом Ндрангета, а у Италији је већ осуђен на казну затвора од 20 година.

Према наводима СДТ-а, активности надлежних државних органа Црне Горе и њихових међународних партнера резултирале су откривањем и запљеном 592,9 кг кокаина на броду “Yемеyа”, крајем маја 2019. године, у луци Хорта, у Португалу, 411 кг кокаина на броду “Надудама”, у територијалним водама Обале Слоноваче и 5.108,26 кг кокаина на броду “Ареса” током фебруара 2020. године, на Аруби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана