У Хрватску стиже нова олуја, упаљен метеоаларм за четири регије

ГС
У Хрватску стиже нова олуја, упаљен метеоаларм за четири регије

Хрватска се припрема за нову промјену времена.

Након неколико дана претежно сунчаног времена, за петак је упаљен наранџасти метеоаларм за загребачку, карловачку, госпићку и ријечку регију због олујног невремена и грмљавине.

Остатак државе је у жутом.

"Постепено наоблачење с кишом и пљусковима с грмљавином, већ у ноћи и ујутро на сјеверном Јадрану и у горју, затим и у средишњим предјелима, а до краја дана прошириће се и на исток и југ земље. Мјестимично ће пљускови бити јаче изражени и обилнији, а понегдје је могуће и грмљавинско невријеме. Вјетар у унутрашњости слаб до умјерен сјевероисточни и сјеверни, уз израженије пљускове јак и олујан. На Јадрану умјерено и јако југо, на сјеверном дијелу поподне у окретању на сјеверозападњак и сјеверни вјетар. Најнижа температура ваздуха од 17 до 21, на мору између 21 и 26 °Ц. Највиша дневна од 25 до 29, на истоку и у Далмацији од 30 до 34 °Ц", прогноза је ДХМЗ-а.

Из ДХМЗ-а су послали и посебно упозорење за петак.

"Будите на опрезу због крхотина које лете ношене јаким вјетром. Могући су локализирани прекиди у активностима на отвореном. Посебно припазите у изложеним подручјима као што су планине, шуме и ливаде, односно отворени терени. Могући су прекиди у активностима на отвореном", поручују.

Карловац, који је до сада у више наврата тешко настрадао због поплава, објавио је на својим службеним страницама да се припрема за најављену обилну кишу и невријеме.

Вреће с пијеском биће у петак подијељене у потенцијално угрожене дијелове Карловца, поготово МО Борлин и Велика Јелса, цераде и потребан материјал осигуран, сви сливници очишћени, а извођачи радова додатно упозорени на одговорност за градилишта, договорено је на састанку ужег Штаба цивилне заштите града Карловца у четвртак.

Одржан је због прогноза које најављују обилне оборине од петка до недјеље на карловачком подручју, али и јак вјетар, а како се, по најавама, ради о изузетно великим количинама кише, због којих су могуће бујичне поплаве и одрони, све службе подузеће све превентивне мјере из својих надлежности да евентуалне посљедице буду што мање, преноси Н1.

Ватрогасци ће тако допремити вреће с пијеском у дијелове града који би могли бити угрожени, Водовод и канализација се побринути за сливнике, а и ВиК и Топлана, с обзиром на радове на Агломерацији и замјени вреловодне мреже, додатно подсјетити извођаче радова да брину о градилиштима.

"Позивамо грађане, посебно на подручјима која су до сад била изложена одронима, клизиштима и бујичним поплавама, да додатно заштите имовину, а све грађане Карловца молимо да воде бригу о властитиој сигурности, не излажу се непотребно те поштују евентуалне привремене регулације саобраћаја", поручио је карловачки градоначелник Дамир Мандић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана