У хрватском Сабору расправљали о трећем ентитету у БиХ

Агенције
У хрватском Сабору расправљали о трећем ентитету у БиХ

Сарајево/Загреб - Вишедневни протести у више градова Федерације БиХ и Сарајеву, осим неколико оставки кантоналних власти, нису донијели ништа ново и другачије грађанима, али су, за многе очекивано, отворили расправу у хрватском Сабору о трећем етитету у БиХ.

Више опозиционих заступника је први пут, отакако постоји Хрватски сабор, отворено подржалу идеју о стварању хрватског ентитета у БиХ,  пише загребачки "Вечерњи лист", у издању за БиХ.

То је, како наводи, било питање времена с обзиром на то да су "Хрвати у подређеном положају" у Федерацији БиХ.

На ту расправу реаговао је заступник бошњачке националне мањине Неџад Хоџић оптуживши неколико стрнака за "цртање граница" и за мијешање у ствари друге државе, али је остао у мањини.

"Трећи ентитет је цртање граница, а када су се цртале границе у БиХ прије двадесетак и више година, то није донијело никакво добро ни њеним народима ни њеним грађанима", рекао је Хоџић.

На примједбу да је Сабор изашао из оквира демократске расправе, интервенисао је предсједник Сабора Јосип Леко који је рекао да то није тачно и да расправа и тражење рјешења за равноправност у БиХ,  није никакво уплитање него изношење политичког става.

"То чак није изношење политичког става институција као што је хрватски сабор, него је то став појединих заступника и појединих клубова и све док је у оквиру демократских правила у хрватском сабору, нико им не може одузети ријеч и спријечити да износе своје политичке ставове", казао је Леко.

  Расправу о положају Хрвата у БиХ у петак је започео посланик ХДССБ Боро Грубишић истакавши да улазак Хрватске у чланство ЕУ омогућава њено активно учешће у решавање питања положаја хрватског народа у БиХ и заложио се за оснивање хрватског ентитета у БиХ.

"Са три ентитета имамо пуно мању администрацију и јефтинију државу, коју ће сва три народа осјећати као своју и то не треба стидљиво говорити", рекао је Грубишић.

Он је честитао премијеру Зорану Милановићу који је дан након рушилачких демонстрација у Федерацији БиХ, обишао Мостар јер, сматра Грубишић, премијер тиме показао и доказао да је Хрватска заинтересовање за рјешавање стања у БиХ.

Сада, додао је, "тихо, али врло јасно" треба укључити хрватски став и у вези стања у БиХ.

Идеју да Хрватска подстакне разговор о трећем ентитету подржао је лабуриста Бранко Вукушић који сматра да не само да треба размишљати о трећем ентитету у БиХ, него озбиљно треба наметнути разговор на ту тему.

Вукушић је рекао да је то став и потпредсједнице владе и министарке европских интеграција Весне Пусић која је, како је рекао, прије годину и нешто дана прва из актуелне власти проговорила о трећем ентитету у БиХ.

Франо Матушић (ХДЗ) тврди да се Хрвати у БиХ у пракси не осјећају као конститутиван народ, те да Хрватска процес стабилизације и придруживања БиХ у ЕУ треба искористити за изједначавање њиховог статуса са другим конститутивним народима, као и њихов повратак на подручје Републике Српске.

Иначе, Пусићева је након рушилачких демонстрација у више градова Федерације БиХ, 7. фебруара изјавила да ће Хрватска ЕУ сугерисати да специфични проблеми БиХ не буде услов за покретање било каквог европског процеса, него да се уграде у сам предприступни и приступни процес.

Професор и некадашњи посланик у хрватском Сабору Шемсо Танковић није изненађен оваквом расправом у Сабору.

Он је за БиХ агенцију Патриа рекао да је ту ријеч о "провејравању пулса у којој мјери се може ићи далеко са том идејом".

Иако је, како каже, увијек био за јединствену БиХ, Танковић сматра да оваким устројством БиХ не може сама да функцонише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана