У хрватском Сабору оштро о Тесли

Агенције
У хрватском Сабору оштро о Тесли

Загреб - Расправа у хрватском Сабору о прогалшењу националног дана Николе Тесле претворила се у расправу о томе чији је велики научник.

Dnevnik.hr који уживо преноси расправу међу хрватским посланицима подсjећа да су иницијативу да се прогласи Национални дан Николе Тесле поднијела три посланика Мирела Холи (ОРАХ), Давор Бернардић (СДП) и независни посланик Дамир Кајин.

Њихов приједлог подржала је и Влада Хрватске, али уз допуну да би требало да буде Национални дан Николе Тесле – дан науке, технологије и иновације.

Образлажући свој приједлог пред саборским заступницима Мирела Холи је прочитала неколико Теслиних цитата, међу којима је и „Енергија је питање живота и смрти“. „Из овог рата, највећег у историји, мора да се роди нови свијет. Свијет који ће оправдати жртве које човечанство подноси. Тај нови свијет мора да буде свијет у ком неће бити искоришћавања слабих од стране јаких“, цитирала је она Теслу.

Други предлагач закона, Давор Бернандић је рекао да Хрватска има снаге да створи још много Никола Тесли, захваливши се на крају чувеном научнику.

Међутим, када је поменуто рушење споменика Тесле у Лици, расправа је кренула другим током, поготово када је трећи предлагач иницијативе Дамир Кајин у цијелу расправу убацио и питање ћирилице.

Посланик Милорад Пуповац, који заступа српску мањину, затим је рекао да споменик Тесли у Госпићу није срушен јер је он изумио струју, него због тога што је био Србин. „И то треба рећи“, рекао је Пуповац и додао да је „питање Николе Тесле питање које се свакако тиче Срба у Хрватској“.

Реаговао је посланик Дујомир Марасовић из ХДЗ-а који се обратио Пуповцу ријечима: „Све је ово шака јада, нула куна, распиривачи мржње у Хрватској“. Он је додао да се Никола Тесла окреће у гробу кад чује како се расправља о њему. „Распирујете мржњу између Хрвата и Срба“, поручио је он Пуповцу.

Мирела Холи је затим рекла да се грађанима Хрватске „гади политика“ управо због начина на који се расправа данас води у Сабору. „Приједлог Националног дана покренут је због величине Николе Тесле, а не ради тога које је био нације“, рекла је она, а убрзо затим одређена је пауза у раду Сабора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана